Minder overvallen in regio

Het aantal overvallen in Oost-Brabant bleef in de afgelopen zes maanden
nagenoeg gelijk ten opzichte van dezelfde zogenoemde ‘donkere dagen
periode’ het jaar ervoor. Tussen oktober 2013 en maart 2014 vonden in
totaal 66 overvallen plaats, één minder dan het jaar ervoor. De
straatroven lieten een forse daling zien van 247 naar 202.

In het district ‘s-Hertogenbosch werden in de afgelopen donkere dagen periode 23 overvallen gepleegd, 2 minder dan het jaar ervoor. Het aantal berovingen daalde eveneens van 38 van 34. Het district Eindhoven zag een stijging van 29 naar 35 overvallen, terwijl het district Helmond daarentegen een daling zag van 13 naar 8. De berovingen namen zowel in de districten Eindhoven (van 153 naar 137) als Helmond (van 56 naar 31) af.

Donkere maanden

De kans om slachtoffer te worden van een overval is in de donkere maanden, tussen oktober en maart over het algemeen hoger dan in de andere maanden van het jaar. Alhoewel de aanpak van overvallen het hele jaar door prioriteit heeft, speelde de politie hier ook de afgelopen donkere dagen periode weer op in met extra maatregelen. Zo brengen politiemensen bezoeken aan overvalgevoelige locaties om uitleg te geven over het voorkomen van een overval en hoe het personeel het beste kan reageren als toch een overval plaatsvindt. Potentiële overvallers en straatrovers houdt de politie extra goed in de gaten, bijvoorbeeld door bij hen ‘op de koffie’ te gaan voor een persoonlijk gesprek.

Uw hulp nodig!

De politie werkt bij de overvallenaanpak nauw samen met diverse partners, zoals Openbaar Ministerie, gemeenten en brancheorganisaties. Burgers en ondernemers kunnen zelf ook veel doen om de kans op een overal te verkleinen. Meer informatie en tips daarover staan op

www.politie.nl/onderwerpen

. Neemt u een verdachte situatie waar of ziet u een overval gebeuren bel meteen 112. Indien u als getuige na een overval nog informatie wenst te delen met de politie bel dan 0900-8844.

Politie-inzet

Bij een overval komt de politie altijd ter plaatse om een proces-verbaal op te maken. Ze stelt sporen veilig, verleent hulp aan eventuele slachtoffers en start een recherche-onderzoek. Politiemedewerkers zijn continue bezig met het inwinnen van informatie en monitoren van mogelijke dadergroepen en risico’s op een overval.

Slachtoffer overval

De politie adviseert slachtoffers van een overval om de dader(s) niet tegen te werken. Geef het gevraagde af. Geld en goederen zijn vervangbaar. Het is verstandiger om hun kenmerken en eventuele vervoermiddelen en vluchtrichting te onthouden. Bel zo snel mogelijk 112, hou de telefoonlijn daarna vrij en laat niemand binnen of vertrekken totdat de politie er is. Blijf overal af, voorkom dat sporen gewist worden. Dit alles kan de politie helpen de dader(s) te achterhalen.

bron : Politie.nl