3 Helmonders aangehouden voor handel in qat

Foto:

Gisterenmiddag zijn zeven mannen aangehouden op verdenking van handel in
de softdrugs qat. Drie van hen reden in een auto op de Parallelweg in
Heusden en kregen een stopteken van de politie. Vier verdachten werden
in een woning aan de Jasmijnstraat in Wijk en Aalburg gearresteerd.

Door onderzoek kwam de politie vrijdag 13 juni rond 15:30 uur op het spoor van een auto met drie inzittenden. Op de Parallelweg in Heusden lieten agenten de Hyundai stoppen. In de auto zagen zij een doos met qat staan. Een 30-jarige, een 20 jarige en 27-jarige man, allemaal afkomstig uit Helmond, zijn aangehouden op verdenking van handel in deze softdrugs.

Softdrugs

Later in de middag heeft de politie onderzoek gedaan bij een woning aan de Jasmijnstraat in Wijk en Aalburg. Daar is ook qat gevonden. Hier zijn vier mannen gearresteerd: een 21-jarige man uit Wijk en Aalburg, een plaatsgenoot met onbekende leeftijd, een 27-jarige man uit Kerkdriel en een 31-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. De politie heeft de zeven verdachten meegenomen naar het cellencomplex en de drugs in beslag genomen.

Wat is qat?

Qat is een licht stimulerende drug. Qat is het blad van de gelijknamige plant (Catha edulis). Kauwen op de bladeren verdrijft vermoeidheid en honger.

Qat wordt onder andere gekweekt en regelmatig gebruikt in Kenia, Somalië en Jemen, waar het legaal is. Een belangrijke plaats hiervoor is het plaatsje Meru, gelegen aan de voet van Mount Kenya. Qat wordt vanuit Kenia over de gehele wereld geëxporteerd, voornamelijk naar geëmigreerde Somaliërs, Jemenieten en Kenianen. Dit moet zo snel mogelijk gebeuren omdat de qat alleen vers gebruikt kan worden.