Novembermaand = lezingenmaand

Lezingen zijn interessant en leuk om bij te wonen. We weten uit
onderzoek dat onze bezoekers graag inhoudelijk op de hoogte worden
gebracht. Tijd dus voor een aantal nieuwe lezingen in november. De
lezingen organiseren we in het kader van de hedendaagse kunstexpositie
Emoties en hebben allen te maken met onze emoties.Lezingenprogramma

•    Woensdag 12 november: Juliette Schaafsma vertelt handige weetjes en leuke anekdotes over de menselijke emoties ‘boosheid en agressie’. Boosheid en woede zijn voor iedereen herkenbare emoties. Waarom worden we boos of woedend? Wat lokt deze emoties uit? En wat zijn de gevolgen als we boos of woedend worden? Leidt boosheid alleen maar tot agressie en andere ellende of zitten er ook wel degelijk andere, positieve kanten aan boosheid? Juliette Schaafsma is universitair docent aan de Universiteit van Tilburg, en doet onder andere onderzoek naar uitsluiting, agressie en radicalisering onder verschillende etnische groepen in Nederland.

•    Dinsdag 18 november: Ad Vingerhoets weet alles van ‘heimwee en nostalgie’ en verhaalt er op eigen wijze over. In het normale spraakgebruik worden de termen heimwee en nostalgie met regelmaat door elkaar gebruikt. Maar uit recent onderzoek blijkt dat het gaat om twee heel verschillende zaken, met ook heel uiteenlopende gevolgen voor de betreffende personen. Heimwee maakt je ziek, terwijl nostalgie veel opmerkelijke positieve effecten heeft.  Ad Vingerhoets (1953) is als hoogleraar verbonden aan het Departement Medische en Klinische Psychologie van de Universiteit van Tilburg. Zijn expertise ligt in het bijzonder op het gebied van stress, emoties en kwaliteit van leven. Zijn onderzoeken en publicaties over huilen en heimwee trekken wereldwijde mediabelangstelling.

•    Donderdag 27 november: spijt, dat hebben we allemaal wel eens. Maar hoe werkt deze emotie, en waarom voelen we wat we daarbij voelen? Marcel Zeelenberg weet alles van spijt en laat je kennismaken met het wetenschappelijk onderzoek over deze bijzondere emotie. Bijzonder, want spijt is de enige emotie die onlosmakelijk verbonden is met het maken van keuzes. Dat maakt spijt relevant voor psychologen, economen en filosofen. Marcel Zeelenberg is hoogleraar economische psychologie & Academic Director of TIBER (Tilburg Institute for Behavioral Economics Research) en studeerde psychologie in Leiden. Hij promoveerde aan de UvA en was werkzaam aan de TUEindhoven en Sussex University. Sinds 1998 werkt hij bij Tilburg University.

Locatie, aanvangstijd en entree

De lezingen starten om 20.00 uur in de Caratzaal op onze museumlocatie in de Boscotondohal en duren circa 1 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur. Na de lezingen volgen muzikale optredens van Windkracht en is er ruimte voor vragen en of discussie, onder het genot van een drankje. Je betaalt 5 euro voor de lezing en de muzikale optredens, dit is inclusief een kop koffie/thee.

Vriend van het museum

Op vertoon van je Vriendenpas betaal je voor de lezingen en het muzikaal vertier een speciale prijs van 3 euro, inclusief koffie en thee. Woon ook op de laatste dag van de moderne kunstexpositie Emoties, zondag 11 januari 2015, om 14.30 uur een muzikaal optreden bij, dat we speciaal organiseren voor onze vrienden. Dit optreden is gratis toegankelijk. Ben je geen Vriend, dan betaal je slechts de entreeprijs (€7,50).
Aanmelden

Onze lezingen zijn goed bezocht. We raden je dan ook aan om je op te geven voor de lezingen bij Trees Geveling-Beck via [email protected] Zo ben je verzekerd van een plekje.