Helmond de schoonste!!!

De gemeente Helmond heeft gemiddeld de schoonste winkelgebieden van
Nederland. Dit blijkt uit onderzoek van Stichting Nederland Schoon naar 437
Nederlandse winkelgebieden. Hoewel het individuele schoonste winkelgebied in Den
Haag ligt (Kijkduin Promenade), scoort de gemeente Helmond met een gemiddeld
rapportcijfer van 7,3 het beste van de deelnemende woonplaatsen. De gemeentes
Zwolle en Haarlem completeren de top drie. Opvallend is dat Zwolle de verkiezing
in 2013 won en Helmond toen op de tweede plek eindigde. Voor de verkiezing heeft
NederlandSchoon meer dan 18.000 personen in winkelgebieden
ondervraagd.Betere score door minder zwerfafval

Bezoekers zijn bevraagd naar hun schoonbeleving van het betreffende winkelgebied. Helmond scoort op veel fronten beter dan het landelijk gemiddelde. Zo zijn ondervraagde winkelbezoekers positiever over de aanwezigheid van afvalbakken en de schone staat waarin die verkeren.  Ook ligt er minder zwerfafval zoals snackpapiertjes, plastic flesjes en peuken in de Helmondse winkelgebieden.

Lees [HIER] samen maken we Helmond schoon

Rendement van een schoon winkelgebied
Een schoner winkelgebied wordt als prettiger ervaren door het winkelend publiek, weet ook de directeur van NederlandSchoon, Helene van Zutphen. “Het draagt bij aan een positieve beleving van het winkelgebied en het veiligheidsgevoel van bezoekers. Ook winkeliers en gemeenten hebben hier profijt van: mensen blijven langer winkelen en spenderen meer. Het schoonhouden van winkelgebieden levert dus voor iedereen rendement op”, aldus Van Zutphen. Tijdens het Landelijk Zwerfafvalcongres op 12 november gaat NederlandSchoon samen met professionals in op het rendement van een schone omgeving.
Top-5
De top-5 gemeenten met de schoonste winkelgebieden ziet er als volgt uit:
  1. Helmond
  2. Zwolle
  3. Haarlem
  4. Apeldoorn
  5. Alkmaar
De top-5 van de schoonste winkelgebieden ziet er als volgt uit:
  1. Kijkduin Promenade – Den Haag
  2. Chaamseweg – Ulvenhout (Breda)
  3. Marsmanplein – Delftwijk (Haarlem)
  4. Steenweg – Helmond
  5. Miro Center – Enschede
Onderzoek
Stichting Nederland Schoon doet jaarlijks onderzoek naar de schoonste winkelgebieden. Het onderzoek dit jaar is uitgevoerd in 437 winkelgebieden in de 25 grootste woonplaatsen. Als ondergrens voor de winkelgebieden is een minimale omvang van 2.000 m² winkelvloeroppervlak aangehouden (Bron: Locatus). De lijst bestaat uit buurt- en wijkwinkelgebieden en binnensteden. Woonboulevards en ander grootschalige winkelconcentraties zijn uitgezonderd van deelname.  Voor het onderzoek zijn 18.302 bezoekers van winkelgebieden in een enquête ondervraagd. De enquête is tot stand gekomen in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen. Daarnaast is de schoonheidsgraad van het winkelgebied ter plekke beoordeeld door onafhankelijke onderzoekers, aan de hand van een observatieformulier. Deze objectieve informatie zal – in combinatie met de enquêteresultaten – met de bezochte gemeentes worden gedeeld.