Nederlands oudste ijsbeer (Wash) overleden in Dierenrijk

Foto:

Treurig nieuws vanuit Dierenrijk. IJsbeer Wash (32) is niet
meer. De dierentuin in Nuenen liet de oudste ijsbeer van Nederland vrijdagochtend inslapen. De laatste tijd kampte Wash met ernstige
gezondheidsproblemen.

Het ging al even niet goed met Wash. Vooral na de beroerte die ze onlangs kreeg, ging de 32-jarige vrouwtjesijsbeer zienderogen achteruit.

Er zat niets anders op
Ze maakte een verwarde indruk en ook lopen en opstaan ging heel moeilijk. Daarnaast bleek ook haar zicht haast verdwenen. “Kortom: er was geen sprake meer van een beerwaardig leven. Dan is het beter om zo’n dier in te laten slapen. Dat is altijd een treurig moment en zorgt hier voor bedrukte gezichten, maar er zat niets anders op. De euthanasie is vrijdagochtend uitgevoerd door onze dierenarts Jacques Kaandorp. Daarbij is Wash vredig ingeslapen.”

Canada
Vrouwtjesijsbeer Wash werd op 12 december 1981 geboren in de Assiniboine Park Zoo, Canada. In 1982 verhuisde ze naar het Ierse Belfast, om vervolgens in 1997 naar Rhenen te verkassen. Sinds mei 2004 was Wash te zien in Dierenrijk, dé Kinderdierentuin nabij Eindhoven.

Beja nu de oudste van Nederland
In Dierenrijk wonen nu nog vijf ijsberen. Moeder Frimas met haar twee jongen: Noordje en Pixel (op de foto te zien), een volwassen man en nog een volwassen vrouwtje: Beja. Zij is met haar 27 jaar nu de oudste ijsbeer van Nederland. De oudste ijsbeer van Europa (34) verblijft in een Hongaarse dierentuin. In gevangenschap kunnen ijsberen wel 37 jaar worden. In het wild ligt de gemiddelde leeftijd op ongeveer 25 jaar. 

bron : Dierenrijk.nl