Eerste lustrum en nieuw gebouw is reden voor een feestje

Foto:

Gisteren opende wethouder Stienen de nieuwe locatie van integraal kindcentrum Mondomijn aan de Abendonk in het Helmondse Brandevoort. Vijf jaar na de start kreeg het integraal kindcentrum een gebouw dat perfect aansluit bij de innovatieve werkwijze. Kinderen hebben centraal gestaan tijdens het ontwerp en dat levert een prikkelende omgeving op waarin je nauwelijks de school of opvang van vroeger herkent.Vanuit de vraag wat kinderen echt nodighebben in de maatschappij van de toekomst ontwikkelde Mondomijn een kindcentrum waar leren anders georganiseerd wordt.

Bij Mondomijn werkt één team vanuit één gezamenlijke visie en plan aan de ontwikkeling van de kinderen.  Elk kind krijgt maatwerk aangeboden in leerstof, leertijd en leerstijl. Op die manier is er alle ruimte om talenten optimaal tot zijn recht te laten komen. En deze visie komt natuurlijk het best tot zijn recht in een gebouw dat daar speciaal voor gebouwd is. Wethouder De Leeuw: “Kindcentrum Mondomijn biedt een heel vernieuwende vorm van onderwijs aan een grote groep kinderen.

Dat is uniek in Helmond. En vanaf nu dus in een prachtige, nieuwe en inspirerende leeromgeving. Wederom een aanwinst voor onze stad!” Kindcentra2020, de groep van wethouders, onderwijs- en kinderopvangbesturen die samen kijken naar de toekomst van de kindontwikkeling, ziet Mondomijn als het voorbeeld voor de toekomst. Ook worden de ontwikkelingen bij Mondomijn op de voet gevolgd door diverse ministeries, het bedrijfsleven en universiteiten.
 
‘Domijnen’
Binnen Mondomijn worden ruimtes de hele dag gebruikt. De schotten tussen onderwijs en opvang zijn letterlijk weggehaald. Dit vraagt ook om een andere inrichting. Zo zijn er  geen klassen en lokalen maar ‘Domijnen’; een groep ruimten waar een bepaalde leeftijdsgroep verblijft. In een ‘Domijn’  is plaats voor ontspanning, instructies en zijn verschillende werkplekken.  Ook heeft elk ‘Domijn’  zijn eigen creatieve ruimte, sanitaire voorzieningen en beweegruimte.  In de inrichting hadden ook de kinderen een stem. En zo kwamen er bijvoorbeeld hangstoelen en ziteilanden om een boek in te lezen.  Naast de Domijnen beschikt Mondomijn over een kunstwerkplaats, een muziekatelier, een kookstudio, een labaratorium, een plantenkas en een theater
 
Ontmoetingen
Naast de ‘Domijnen’ is er ook ruimte voor ontmoetingen. Op de begane grond is een grote leefkeuken waar kinderen samen kunnen eten en spelen. Op de vide zijn flexwerkplekken voor kinderen en volwassenen. Daarnaast is er de grote buitenruimte waar natuurlijk spelen de leidraad is. Hier zijn lesplekken ingericht zodat bij mooi weer de kinderen ook buiten kunnen werken. Ook aan de allerkleinsten is gedacht, zij hebben een veilige buitenruimte die ook kruipend en liggend te ontdekken is. Geheel in de stijl van Liverdonk wordt de buitenruimte afgesloten met een groene haag. 
 
Liverdonk-stijl
De nieuwbouw van Mondomijn is het eerste gebouw in het nieuwe wijkdeel Brandevoort-Liverdonk. De architectuur in dit deel lijkt op die van Stepekolk en het Limburgse Thorn, een boerderijstijl met witgeschilderd metselwerk. Mondomijn sluit hier perfect bij aan. Het gebouw lijkt op een langgevel boerderij met een grote schuur, uitgevoerd in grijs met wit en voorzien van een donker dak. Opvallend is ook de afwerking van zink bij het dak.  Het ontwerp van het gebouw kwam tot stand dankzij een intensieve samenwerking tussen Korein Kinderplein, Qliq Primair Onderwijs, de gemeente Helmond en KOW Architectuur.