Hoge temperaturen voor de tijd van het jaar

In een zuidelijke stroming komt warme lucht uit het Middellandse
Zeegebied binnengestroomd. Hierdoor beleven we vandaag erg hoge
temperaturen voor de tijd van het jaar. Vanavond en vannacht volgt
regen, die een einde maakt aan de veel te hoge temperaturen.

Net voor de meteorologische winter hebben we normaal gesproken te maken met temperaturen rond 8 graden. Vandaag krijgen we maxima voorgeschoteld die daar ver boven komen. In De Bilt wordt een graad of 13 verwacht, in het zuiden van Limburg zou het zelfs 16 graden kunnen worden. Het dagrecord voor Maastricht staat op 16,4 graden.

Naast hoge temperaturen krijgen we vandaag een wisselend bewolkt weerbeeld. In het binnenland komt de zwakke novemberzon af en toe tussen de wolken tevoorschijn, aan zee is het veelal bewolkt. De zuidenwind is overwegend matig van kracht. Vanavond draait de wind naar het noordwesten en wakkert aan zee aan tot krachtig, kracht 6.

Vanavond en vannacht breidt een regengebied zich vanuit het westen over het land uit. Tegen de ochtend klaart het vanuit het noordwesten op en koelt het in het noordwesten af tot een graad of 4. In de rest van het land liggen de minima rond een graad of 7.

Maandag verdwijnt de neerslag naar het zuidoosten en klaart het breed op. Overdag stapelwolken en zon bij gemiddeld een graad of 11. Stuk minder warm dan vandaag, maar nog steeds te warm voor de tijd van het jaar.

Na een frisse nacht met vooral in het noorden en oosten kans op temperaturen rond het vriespunt, keert de warme lucht vanuit het zuiden langzaam terug. Eerst in een groot deel van het land zonnig, later vanuit het zuiden bewolking en kans op wat lichte regen. Er waait een oostenwind en de maxima komen uit rond 9 graden.

De dagen daarna houdt het vrij zachte novemberweer aan met maxima rond 10 graden en minima rond 5 graden. Bewolking domineert daarbij het weerbeeld en soms regent het.

bron : Weeronline.nl