Luchtkwaliteit monitoren via “geurpalen”

Foto:

Deze zogenaamde “geurpalen”, ook wel AiREAS genoemd worden op drie locaties geplaatst om de luchtkwaliteit te monitoren in Helmond. Helmond krijgt er 3 maar als je bijvoorbeeld naar Eindhoven kijkt met 30 palen, hebben we nog een lange weg te gaan voor goede monitoring.

De palen worden geplaatst op de Kruising Eikendreef-Kanaaldijk N.W., op de Kasteel Traverse en op de Mierloseweg. Waarom in zo’n klein gebied? In dit gedeelte van Helmond doet de luchtkwaliteit nog niet aan de eisen en hierdoor wil de gemeente met dit project hier zo snel mogelijk aan voldoen.

Maar wat doet zo’n “geurpaal”nu eigenlijk? De paal meet zwaveldixide, stikstof en o.a. fijnstof, als de meting boven de toegestane hoeveelheden komt dan is er werk aan de winkel om dit zo snel mogelijk binnen de normen te krijgen.

Helmond gaat op drie plaatsen in de stad meters plaatsen die de luchtkwaliteit gaan monitoren. De zogenaamde airboxen op de kruising Eikendreef-Kanaaldijk NW, op de Kasteel Traverse en op de Mierloseweg. Daar voldoet de luchtkwaliteit nog maar net aan de wettelijke eisen. In Eindhoven staan al dertig ‘snuffelpalen’. Helmond sluit zich nu aan bij het project.