De winter staat voor de deur

Het is bijna december en dat de winter op het punt van beginnen staat gaan we merken. We kunnen namelijk enkele koude dagen verwachten met ‘s nachts kans op vorst. In de loop van komende week wordt het waarschijnlijk weer wat minder koud.

Het is fris met op de meeste plekken vanochtend vroeg temperaturen tussen 1 en 3 graden. Daarbij staat vooral in de noordelijke helft van het land een stevige oostenwind, waardoor het voor het gevoel nog een stuk kouder is. De ochtend verloopt droog met soms wolkenvelden, maar ook regelmatig zon.

Vanmiddag wordt het 3 graden in Groningen tot 8 in Zeeland en Zuid-Limburg. Het blijft droog en het is op de meeste plekken vrij zonnig. De oostenwind neemt geleidelijk iets in kracht af en is vanmiddag zwak of matig van kracht.

Vanavond en vannacht zijn er brede opklaringen en het gaat op uitgebreide schaal licht vriezen. Lokaal kan een mistbank ontstaan en op gevoelige plekken (bruggetjes e.d.) kan de weg glad worden.

Morgen start grijs met plaatselijk mistbanken. Later in de ochtend is het wisselend bewolkt met op veel plekken ook regelmatig zonneschijn. Het wordt maximaal 1 graad in het noorden tot 6 in Zeeland en Zuid-Limburg. Later op de dag neemt vanuit het westen de bewolking toe en mogelijk valt eind van de dag langs de weskust en in Zeeland een klein beetje regen. De wind is matig van kracht en waait uit het oosten tot noordoosten.

Morgenavond en in de nacht naar maandag zijn er opklaringen, maar er kan ook mist of lage bewolking ontstaan. Het wordt een koude nacht met minima van -3 in het (noord)oosten en rond het vriespunt in het zuidwesten van het land.

Maandag wordt een droge dag met af en toe zon. De temperatuur komt uit tussen 2 en 5 graden met de laagste maxima in het noordoosten van het land.

Vanaf dinsdag wordt de verwachting behoorlijk onzeker. De kans op wisselvallig en geleidelijk wat zachter weer neemt toe, maar er is ook een behoorlijke kans dat we het licht winterse en (vrijwel) droge weertype nog een paar dagen vast weten te houden.

bron : Weeronline.nl