Wees alert voor fraude via social media

Foto: Helmond Nieuws

De afgelopen periode verspreidde zich een zogenaamde actie op het internet met cadeaubonnen ter waarde van 200 euro voor McDonald’s. Volgens De Hoax-Wijzer is het ‘een poging tot fraude’ en is het geen officiële actie van de fastfoodketen.

Er is een zogenaamde link van McDonald’s die op Facebook circuleert en belooft een waardebon van 200 euro, dit is geen officiële actie van McDonald’s zelf, maar het werk van een oplichter die geld probeert te verdienen door persoonlijke informatie te verzamelen.

In het verleden is deze vorm van oplichting ook toegepast in naam van onder andere Albert Heijn, Kruidvat, Ikea en de Aldi. De winkelketens waarschuwden toen al voor soortgelijke acties en bevestigden dat een dergelijke actie niet van hen uitgaat.

In de toekomst verspreiden zich hoogstwaarschijnlijk meer van zulke acties. Controleer dan op de officiële website van het desbetreffende winkelketen of er iets over de actie staat geschreven. Staat er niks over geschreven, dan kun je er van uitgaan dat het om een ‘hoax’ gaat.

Ga er maar van uit… Als het te mooi is om waar te zijn, dan is het dat meestal ook.