Auto phishing de nieuwste manier van oplichting

Foto: Helmond Nieuws

Een nieuw fenomeen wint de laatste maanden sterk aan populariteit onder de criminelen: auto phishing. Oplichters kopen tweedehands auto’s uit het hogere segment en laten onschuldige burgers opdraaien voor de aanschafprijs.

In Helmond is dit onlangs ook aan de orde geweest, een ondernemer is gebeld en tijdens dit gesprek zijn er gegevens doorgegeven, de criminelen hebben met deze gegevens toegang verkregen tot de bankrekening van de ondernemer en hebben met de beschikbare gelden een auto aangeschaft, de ondernemer had geen poot om op te staan, omdat de verstrekte info door de telefoon nooit verstrekt had mogen worden.

Hoe het in zijn werk gaat, ‘Auto phishing begint net als de reguliere vorm van phishing: onder valse voorwendselen worden inloggegevens van bankklanten bemachtigd. Vervolgens wordt echter niet onmiddellijk geld van de rekening van de gedupeerde afgehaald. In plaats daarvan wordt contact gezocht met een autobedrijf voor de aanschaf van een auto. Vanaf de rekening van het slachtoffer worden frauduleuze transacties gedaan voor deze autoaankoop.

In de meeste gevallen zal de koper vertellen dat een vriend of zakenpartner het geld overmaakt, om daarmee de andere naam van de rekeninghouder te verklaren’. Het betreft vaak auto’s uit het duurdere segment die worden aangekocht bij autobedrijven, maar ook aankoop van auto’s bij particulieren is voorgekomen. Per slachtoffer werden er bedragen afgeschreven van enkele tientallen duizenden euro’s.

In de meeste gevallen wordt deze schade niet vergoed door de bank. Inmiddels zijn de banken op de hoogte gesteld van deze manier van fraude, er zijn ook al aanvullende maatregelen genomen bij de fraudedetectie. De BOVAG zal haar leden waarschuwen voor dit nieuwe fenomeen. Veiligheid boven alles, ga zorgvuldig om met uw bankgegevens en geeft nooit informatie van rekeningen door de telefoon door, de bank zal namelijk nooit telefonisch iets van u vragen gezien de veiligheid. Mocht het toch gebeuren doe dan ten alle tijden zo snel mogelijk aangifte bij de politie.