Opgelicht door aankoop op marktplaats?

Foto: Helmond Nieuws

Het komt steeds vaker voor en vaak doen de gedupeerden geen aangifte. We hebben het over oplichting via internet en in dit geval marktplaats. Criminelen bieden goederen aan en beloven het op te sturen als het geld overgemaakt is.

Steeds vaker is er nu sprake van dat er wel geld is overgemaakt, maar dat het artikel of helemaal niet, of in kapotte staat bij de koper aankomt. Vaak is er dan een vals adres bij de koper doorgegeven en dan kan de koper geen kant meer op. De oplichters weten ook precies dat een enkele aankoop niet te hoog moet zijn, als het bedrag te hoog is zal het door de politie opgepakt worden en zal er een onderzoek gaan komen. Bij enkele tientjes is dit niet aan de orde.

Als u via marktplaats iets wilt gaan kopen is het aan te raden dat u als koper het altijd gaat ophalen bij de verkoper, zo kunt u het product checken op eventuele gebreken en als het niet in orde is bent u alleen wat benzine kwijt en wat tijd.

Andersom is het natuurlijk ook mogelijk! Er zijn fraudeurs actief die via Marktplaats die verzekeringen willen oplichten. Zij bestellen dan bijvoorbeeld servies en zeggen dan dat het kapot was toen het werd bezorgd. Vervolgens vragen zij geld terug via de verzekering van de verkoper. Het servies staat ondertussen gewoon in de kast, want vaak zal het niet gecontroleerd worden.

Marktplaats heeft een reeks tips op hun site staan om oplichting te proberen te voorkomen. Zo doen kopers er onder meer goed aan om te controleren hoe lang iemand actief is op Marktplaats. Ook kan het geen kwaad om verkopers te controleren via het Meldpunt Internetoplichting van de politie.