ID-bewijs vervalsen gebeurt steeds vaker, maar waarom?

Foto: Politie.nl

Vanuit de politie wordt een toename gemeld van het vervalsen van ID-kaarten. Zowel door foto te vervangen, als geboortejaar te veranderen. Ook het legitimeren met een ‘geleende’ ID-kaart is identiteitsfraude.

Dit is een misdrijf en hierop staat een gevangenisstraf van 6 jaar. Het identiteitsbewijs is eigendom van de Staat. Het vervalste en/of geleende identiteitsbewijs wordt opgestuurd naar de gemeente en je wordt op de Nationale attentielijst van het Ministerie geplaatst. Mocht je vaker worden betrapt op ID-fraude, is het op termijn niet meer mogelijk een ID-bewijs aan te vragen. Denk na en vervals geen ID-bewijs en leen deze niet uit.

Waarom worden er ID-bewijzen vervalst en hoe groot is de kans dat ze je pakken?
Het vervalsen van ID-bewijzen is steeds vaker aan de orde, vaak om tijdens een avondje stappen toch bij die ene club of bar naar binnen te mogen, omdat je vrienden daar ook zitten en jij nog geen 18 bent, maar ook om dat biertje te mogen drinken en om sigaretten te mogen kopen. Niet alleen in de horeca is dit een probleem, ook supermarkten en slijterijen hebben hier steeds vaker last van.

De kans dat je gepakt zult worden is steeds groter, er zijn voor de beveiligers steeds strengere regels en zullen hier ook steeds beter op controleren en bij het constateren ook harder optreden en in alle gevallen moet de politie ingeschakelt worden en dan kan het oplopen tot een gevangenisstraf van 6 jaar. Laten we dan maar gewoon NIX afspreken.

Meer: Horeca