Loods vol hennepmaterialen ontdekt door politie

Foto: Helmond Nieuws

De politie heeft donderdagmiddag rond 14.30 uur een controle gehouden in drie loodsen op een bedrijventerrein aan de Mierloseweg in Geldrop.

De politie had informatie dat in de loodsen goederen lagen opgeslagen die voor de hennepteelt kunnen worden gebruikt. Deze goederen zouden via internet worden verkocht. Door de wijziging van de Opiumwet per 1 maart 2015 zijn ook handelingen ter voorbereiding of vergemakkelijking van illegale hennepteelt strafbaar.

Strafbaar

Agenten betraden rond 14.30 uur de eerste loods. Daar werden diverse goederen aangetroffen, die gebruikt kunnen worden voor de illegale hennepteelt, zoals een vernevelaar, hennepcutters en een henneptrimmer. Omdat ook het voorhanden hebben van deze artikelen strafbaar is, heeft de politie deze goederen in beslag genomen en afgevoerd.

Elektriciteitszegels

In de loods trof de politie ook een doos aan met elektriciteitszegels. Deze worden vaak gebruikt voor de illegale aanleg van stroom bij bijvoorbeeld hennepkwekerijen. Alleen erkende installateurs mogen van dit soort zegels en materialen gebruik maken. Voor de kosten van de diefstal van stroom draait de hele Nederlandse samenleving op. De afnemers die, zoals met de leverancier overeengekomen, betalen voor geleverde energie, zullen uiteindelijk indirect oo de rekening van de illegale afname moeten betalen. Door de illegale afname van elektriciteit wordt onze samenleving in ernstige mate ondermijnt.

stroomzegels

Taskforce Brabant-Zeeland

De actie werd gecoƶrdineerd door het Ondermijningsteam in samenwerking met het basisteam Dommelstroom en sluit aan bij de bredere aanpak van de Taskforce Brabant-Zeeland om als overheid de ondermijnende criminaliteit een halt toe te roepen. Een van de grote gevaren voor de Nederlandse samenleving is namelijk de vermenging van onder- en bovenwereld. Dit heet ondermijning, waarbij het gaat om illegale activiteiten die bijna niet zijn uit te voeren zonder gebruik te maken van legale diensten zoals transport, opslag, financiƫn, vergunningen en huisvesting. Iedere interventie raakt en verstoort dit soort criminele samenwerkingsverbanden.