Woonoverlast in 1 jaar ruim verdubbeld

Foto: Helmond Nieuws

De crisis is één van de redenen dat huiseigenaren hun onroerend goed niet meer goed bijhouden, het kost veel geld en tijd en beide willen ze liever besteden aan de leukere dingen in het leven.

Daarom zien we steeds vaker dat er verpaupering, illegale woonsituaties en verloedering in onze wijk dan voorheen. In 2013 kwamen er nog 43 meldingen binnen bij de gemeente in 2014 waren dat er al 101. Het Helmonds Interventie Team komt dan ook regelmatig woningen tegen waar illegale kamerhuur en daardoor teveel bewoners in één huis aanwezig zijn, hierdoor ontstaat ook woonoverlast en vaak zijn de “verbouwingen” die meerdere kamers moeten creëren niet de beste bouwkundige constructies.

In vele gevallen worden deze constateringen afgedaan met bemiddeling tussen buurtbewoners, maar in een aantal gevallen moeten de woningen verlaten worden omdat het niet verantwoord is en vaak niet aan de regels voldoet. Het verslag (Handhaving 2014) van de gemeente laat precies zien hoeveel klachten er zijn geweest, hoeveel controles er zijn uitgevoerd en hoeveel boets er hierdoor zijn uitgedeeld.