Brand bij Addapt Chemicals tot nu toe (foto´s)

Foto: Studio Versteegh

De brand bij Addapt Chemicals is iets voor vijf uur brandmeester, het nablussen is in volle gang, helaas is de brand wel overgesprongen naar de naastgelegen panden, één staat hiervan momenteel leeg en in de andere unit zit een papierbedrijf, alle drie de locaties bevinden zich in hetzelfde bedrijfspand.

Lees [HIER] Onlangs (juni) ook grote brand bij buren van Addapt Chemicals

De brandweer had grote moeite het vuur onder controle te krijgen dit kwam door tanks die met 200.000 liter oliehoudende stoffen gevuld waren. 120 brandweerlieden werkten de hele nacht om ervoor te zorgen dat de brand onder controle kwam en om ervoor te zorgen dat het niet de naast gelegen panden zou meenemen, helaas is dat niet helemaal gelukt.

Update 5.30 uur: indien nodig ramen en deuren gesloten houden

Bij de brand zijn geen gevaarlijke stoffen of asbest vrijgekomen. Maar rook is nooit gezond. Als u op zondagochtend nog steeds rook of andere geur ruikt door de brand, dan kunt u het beste de ramen en deuren van uw woning gesloten houden. Dit is voorlopig de laatste update over de brand.

Update 5.20 uur: geen asbest vrijgekomen

Bij de brand is geen asbest vrijgekomen.

Update 5.15 uur: sein brandmeester is gegeven

Iets na 5.00 uur is het sein brandmeester gegeven. De brandweer is nog bezig met nablussen.

Update 2.45 uur: pand mag als verloren worden beschouwd

Het pand van ADDAPT Chemicals mag als verloren worden beschouwd. De brandweer heeft uitbreiding van de brand richting de Zuiddijk weten te voorkomen. Er zijn nog af en toe steekvlammen zichtbaar. Dit komt door containers met olie die vlam vatten. Dit levert geen gevaar op voor de omgeving. Het sein brandmeester is nog niet gegeven, dit kan nog enkele uren duren.

Update 1.45 uur: knallen door verbranding van het dak

Bij de brand zijn knallen gehoord. Dit is niet veroorzaakt door tanks, maar waarschijnlijk door verbranding van het dak van het pand. De brandweer laat de panden aan de Achterdijk 11 (een leegstaand pand dat te huur staat) en 13 (het pand waar ADDAPT Chemicals gevestigd is) gecontroleerd uitbranden en zet zich maximaal in om uitbreiding van de brand naar andere panden te voorkomen. Er is geen explosiegevaar.

Update 1.10 uur: geen gevaarlijke stoffen gemeten

De rookpluim die door de brand is ontstaan, gaat ongeveer recht omhoog. De brandweer heeft metingen verricht. Er zijn geen gevaarlijke stoffen gemeten. Maar rook is nooit gezond, dus het advies blijft gelden om niet in de rook te gaan staan en ramen en deuren te sluiten als u merkt dat de rook uw kant op komt. De brandweer concentreert zich op het voorkomen van uitbreiding van de brand. Het blussen gaat waarschijnlijk nog enkele uren duren.

Update 0.45 uur: geen slachtoffers gevallen

Er zijn bij de brand gelukkig geen slachtoffers gevallen.

Update 0.26 uur: ga niet kijken naar de brand

We merken dat er veel mensen zijn die gaan kijken bij de brand. Ga niet kijken bij de brand, zodat de wegen vrij blijven voor de hulpdiensten.

Update 0.23 uur: meetplan is opgestart

Het meetplan van de brandweer is opgestart. Dit betekent dat de brandweer metingen verricht naar de eventuele aanwezigheid van schadelijke stoffen.

Update 0.00 uur: grote brand in Helmond

Er woedt een grote uitslaande brand bij het bedrijf ADDAPT Chemicals aan de Achterdijk in Helmond (bedrijventerrein De Weijer). De brandweer werd rond 22.45 uur opgeroepen en is inmiddels met groot materieel aanwezig om de brand te bestrijden.

  • Blijf weg uit de rook
  • Houd ramen en deuren gesloten als u merkt dat de rook uw kant op komt
  • Ga niet kijken bij de brand, zodat de weg vrij blijft voor de hulpdiensten

Studio Versteegh addapt Studio Versteegh 1 addapt Studio Versteegh 2 addapt