Zuid-Nederland – Ruim 300 aanhoudingen in strijd tegen drugs Zuid-Nederland

Na verontrustende signalen van OM, politie en het bestuur over fors toenemende drugscriminaliteit in Brabant, Limburg en Zeeland, is op 1 oktober 2014 besloten om capaciteit te labelen om dit probleem aan te pakken. Voor deze aanpak, Intensivering Zuid, is 125 fte binnen de politie en 15 fte binnen het OM gelabeld in speciale ondermijningsteams.

Intensivering Zuid heeft tot doel als één integrale overheid (OM, politie, openbaar bestuur, Belastingdienst, FIOD, Douane, Koninklijke Marechaussee, de Regionale Informatie en Expertisecentra en de Taskforce Brabant-Zeeland) criminele netwerken te verstoren en de productie van hennep en synthetische drugs substantieel terug te dringen. Zo wordt bovendien dumping van drugsafval in het milieu teruggebracht en vermenging tussen de boven- en onderwereld bestreden. Tevens draagt het bij aan de bewustwording en beeldvorming van een daadkrachtige overheid. De onderzoeken en interventies kenmerken zich door de korte klap, ook wel ‘fast lane’, met een looptijd van 3 dagen tot 3 maanden.

Het zuiden van Nederland is wereldleider op het gebied van de productie van en kennis en expertise aangaande hennep en synthetische drugs. De grootste afzetmarkt is het buitenland, vanuit waar ook veel wordt geïmporteerd in Nederland. De gunstige ligging van het zuiden ten aanzien van het buitenland en de havens spelen hierbij een belangrijke rol.

Er wordt intensief samengewerkt met België en Duitsland, onder andere om verplaatsingseffecten over de landsgrenzen heen zoveel mogelijk tegen te gaan.

Bron: Politie.nl