Helmond – Mannen opgepakt voor witwaspraktijken

Al geruime tijd hadden de gezamenlijke overheidspartners de drie mannen op het oog wegens een vermoeden van crimineel verkregen vermogen. De twee oudste verdachten houden zich mogelijk bezig met de handel en het bezit van verdovende middelen.

Woningen doorzocht

De politie doorzocht de huizen van de beide Helmonders. Daarbij werden een drugshond en een geldhond ingezet. In de woningen werden enkele duizenden euro’s aan contant geld en verdovende middelen aangetroffen in hoeveelheden die handel doen vermoeden. In het kader van de verdenking van witwassen werden diverse voertuigen afgepakt, zoals een auto en een auto-ambulance. Mogelijk is er ook sprake van uitkeringsfraude. Senzer, de uitvoeringsorganisatie van de samenwerkende gemeenten, gaat dit nader onderzoeken. Omdat bij beide huizen geknoeid bleek te zijn met de elektriciteitsmeters werden bij beide adressen direct door medewerkers van Enexis de stroomvoorziening afgesloten.

Café aan huis

Achter de woningen van beide Helmonders werden compleet ingerichte cafés aangetroffen. Op het moment van de inval was daar één persoon aanwezig. De gemeente Helmond onderzoekt in samenwerking met de Belastingdienst of dit café op bedrijfsmatige en daarmee illegale wijze, wordt gerund.

Garagebedrijf

Ook in een loods in Helmond, waar de man uit Son en Breugel een garagebedrijf heeft, is onderzoek gedaan. Daar werden in het kader van het afpakken van mogelijk crimineel verkregen vermogen zeven auto’s in beslag genomen. Ook een jetski, een scooter en een bootje gingen mee. Verder werden onder andere administratie en computerapparatuur in beslag genomen. In een loods naast het garagebedrijf werd bij toeval een hennepkwekerij met ongeveer 400 planten aangetroffen. Deze hennepkwekerij heeft echter niets met de actie te maken en wordt afzonderlijk onderzocht.

Nader onderzoek

De drie aangehouden mannen zijn overgebracht naar het politiebureau waar ze voor nader onderzoek zijn ingesloten. Zij zullen in de komende dagen verder worden gehoord. De aangetroffen goederen zijn in beslag genomen. Het onderzoek richt zich nu verder op de wijze waarop de mannen hun inkomsten hebben verworven.

Ondermijning

De doorzoekingen van donderdag maken deel uit van een integrale aanpak van ondermijning. Bij de invallen waren dan ook de Belastingdienst en de gemeente Helmond aanwezig.De handel in drugs en witwassen scharen we onder ondermijnende criminaliteit. Als u meer wilt weten over het begrip ondermijning en wat het inhoudt, klik dan door via onderstaande link: https://www.politie.nl/themas/ondermijning.html

Bron: Politie.nl