Topschutters en niet scoren

Helmond, 10-06-2012 – Oranje deed veel goed, maar vergat zichzelf te belonen met een doelpunt. De verliezend WK-finalist kreeg kansen in overvloed maar kon de bal maar niet in het doel krijgen. Dat probleem was bij de Denen niet aanwezig, want zij kregen in de 24e minuut een kans en die maakte gelijk 0-1. De oud-speler van Ajax kreeg de bal bij toeval voor de voeten. Hij draaide mooi weg bij Mark van Bommel en John Heitinga, en liet daarna doelman Maarten Stekelenburg kansloos achter.

Oranje was vaak gevaarlijk wanneer Arjen Robben het spel maakte, de vleugelflitser had een geweldige kans, maar raakt de 36e minuut de paal. Robin van Persie kon het Nederlands elftal ook niet aan de hand nemen. De Rotterdammer combineerde aardig, maar wordt als spits vooral beoordeeld op zijn doelpunten. Was Huntelaar een betere keuze geweest? Hadden we eerder een wissel moet doen? De 16 miljoen van Marwijks die thuis op de bank zitten vinden van wel.

Wesley Sneijder bracht Van Persie vlak voor en na rust maar liefst drie keer met een handige voetbeweging in stelling. Van Persie nam de bal eenmaal verkeerd aan, en bracht doelman met zijn andere twee pogingen ook niet in de problemen. Als Van Persie niet scoort, klinkt bij Oranje vaak de roep om Klaas-Jan Huntelaar de topscoorder van de Bundesliga. Van Marwijk wilde de vraag van de tribune niet horen, waarschijnlijk omdat hij dacht dat de bal toch wel een keer goed moest vallen. Oranje bleef echter maar kansen missen, zodat de bondscoach zich na 70 minuten wel een verandering moest doorvoeren, zij kiest er op dat moment dan voor om alsnog Huntelaar en Van der Vaart voor Ibrahim Afellay en Nigel de Jong te wisselen.

Dat ook Huntelaar Oranje niet kon helpen, zagen we na 74 minuten, Huntelaar alleen voor het Deense doel en ook hier wilde de bal het doel niet in. Dus al heb je de topschutters van Duitsland én Engeland tot je beschikking, het Nederlands elftal kwam niet tot scoren.