EK voorbij! De wedstrijd, en hoe nu verder…

Helmond, 18-06-2012 – Na een avond waarop Portugal de Nederlandse kwetsbaarheid haarfijn blootlegde, kan Oranje de koffers pakken. Nooit eerder ging Oranje op een eindtoernooi zonder punten naar huis. Drie EK-duels, drie nederlagen. Het team dat op het WK nog de finale haalde, ging in Charkov roemloos ten onder: 2-1

Het begon nog gunstig. Het eerste kwartier was voor Oranje. Rafael van der Vaart, die voor het eerst een basisplek had, verzilverde het overwicht na 12 minuten. Hij draaide de bal met links knap in de verre hoek achter Rui PatrĂ­cio. De vreugde en ontlading waren groot. Het was de eerste keer op dit toernooi dat Oranje op voorsprong kwam.

Voor het eerst dit toernooi niet in de 24e minuut, maar in de 28e minuut, kreeg Oranje een tegentreffer. Jetro Willems gaf Pereira een metertje, net genoeg om Ronaldo met een steekbal vrij voor Stekelenburg te zetten. Deze keer liet de aanvaller zich het pleziertje niet meer ontnemen: 1-1.

Wederom had Oranje moeite zich te herstellen. Kansen kreeg Nederland nauwelijks. De spanning nam toe bij Oranje, dat veel ruimte weggaf. Iedereen moest meeverdedigen. Bij een corner voor Portugal sommeerde Van Marwijk Arjen Robben ook mee terug te gaan, maar Robben baalde zichtbaar en liet zich verbaal gaan richting de bondscoach.

Tot de rust had Oranje vooral geluk dat het Portugese niet op scherp stonden Bij vlagen werden Willems en Van der Wiel tureluurs gespeeld door Ronaldo en Nani. En Oranje? Klaas Jan Huntelaar kwam niet in het spel voor. Robin van Persie speelde te ver bij Van der Vaart en Nigel de Jong vandaan, en Wesley Sneijder voelde zich zichtbaar niet op zijn gemak op de linkerflank.

Na rust stond Robben op links, Sneijder centraal en Van Persie op links. Al snel kreeg Portugal weer twee kansen. Een schot van Ronaldo werd geblokt en Moutinho schoot in vrije positie wild over. Daar stond een corner na een knappe actie van Robben tegenover waaruit Vlaar uiteindelijk de bal net over kopte. Nederland verweerde zich dapper, maar dat was niet genoeg.

Met Afellay in de ploeg ging Oranje nog aanvallender spelen. Het moest wel. Maar daarmee gaf het nog meer ruimte weg, en hield het open huis achterin. Portugal miste eerst twee grote kansen dankzij een alerte Stekelenburg. Maar in de 72e minuut was het wel raak. Cristiano Ronaldo verschalkte Gregory van der Wiel met een kapbeweging en schoot de terechte 2-1 binnen.

Nederland stelde er nog een mooi schot van Van der Vaart op de paal tegenover. Los daarvan was het aan het gebrek aan scherpte bij de Portugese aanvallers te danken dat het bij 2-1 bleef. De Nederlandse spits van de avond, Huntelaar, kreeg in de 86e minuut zijn eerste kans. Deze ging naast.

Met de uitschakeling van Nederland zal naar verwachting een aantal internationals stoppen. Maar het dramatische EK betekent meer voor Nederland. Het team van twee jaar geleden op het WK is spoorloos. Ook de fitheid van Oranje bleek niet voldoende in orde voor het spel dat Van Marwijk wil spelen. Of de bondscoach aanblijft, is nu de vraag.