Helmond Sport is 2014 slecht begonnen, in het eigen Lavans Stadion werd
de derby tegen VVV Venlo met 1-2 verloren. Trainer Mario Verlijsdonk
werd voorafgaand aan dit eerste optreden in het nieuwe jaar al met de
nodige personele problemen geconfronteerd.

Het noopte hem om ‘Manusje van Alles’ Charles Kazlauskas in het centrum van de verdediging te plaatsen, verder koos hij ervoor om te beginnen met aanwinst Andreas Luckermans (gehuurd van Anderlecht), die al enkele maanden geen volledige competitiewedstrijd meer had gespeeld.

De 21-jarige Belg speelde als meest offensieve middenvelder, dit in een formatie waarin ook de aanvallers (van rechts van links) Brouwers, Koc, Janssen en Elbers stonden opgesteld. Het zorgde ervoor dat Helmond Sport regelmatig over het gehele veld een-tegen-een speelde, met name als de centrale verdedigers Kazlauskas of De Regt gingen doordekken op Prince Rajcomar. Aan aanvallende intenties dus geen gebrek, maar dit kwam er in de eerste helft niet uit. Koc kreeg weliswaar twee doelkansen, maar verder hadden de Limburgers toch het (iets) betere van het spel. De mislukte voorzet van linksbuiten Wolters die op de lat viel tellen we niet mee als doelkans, maar de vrije doorgang die Justiana bood aan zijn directe Jules Reimerink leidde tot een honderd procent mogelijkheid.

Dankzij doelman Wouter van der Steen en de paal werd een achterstand voorkomen, en ook drie minuten later ontsnapte HS aan de openingstreffer. Ditmaal mocht de prima spelende middenvelder Danny Post vanaf acht meter vrij aanleggen, maar hij wist de bal niet tussen de doelpalen te krijgen.

Net na de rust had HS zijn beste fase van de wedstriijd, en zo beschouwd was de voorsprong niet eens onverwacht. Uit een ingooi kopte Mark Janssen de bal door, clubtopscorer Davy Brouwers maakte met een halve volley een hele mooie goal (50′ ;1-0). Het team van Rene Trost was vervolgens niet in staat om HS terug te dringen, maar merkwaardig genoeg slaagden de geel-zwarten er op de counter in om de wedstrijd te doen kantelen.

De prima spelende Guus Joppen (samen met Jeffrey Altheer de twee spelers bij VVV met een HS-verleden) onderschepte de bal nog op eigen helft, om vandaar ongehinderd op te kunnen stomen naar het strafschopgebied. Na een een-tweetje met Post schoot hij op Van der Steen, in de rebound schoot Prince Rajcomar de gelijkmaker binnen (69′ ;1-1).
Bij de tweede tegentreffer werd de deur achterin zo mogelijk nog verder opgezet.

Nadat de mee opgekomen rechtsback Mees Siers bijna Mark Janssen in scoringspositie had gebracht, lag de bal ruim binnen de tien seconden in het andere doel. Rajcomar hoefde in een vier-tegen-drie situatie de bal alleen mee te geven aan Reimerink die Van der Steen passeerde (74′ ;1-2).

Trainer Verlijsdonk probeerde het tij nog te keren door pinch-hitter Dave Nieskens in te brengen, samen met de meer “verfijndere” Karim Bridji. HS slaagde er ondanks dit slotoffensief niet meer in om doelman Maenpaa te bedreigen, het betekende de tweede nederlaag tegen VVV in dit seizoen.

In de stand staat HS nu op de negende plaats, volgende week vrijdag staat de confrontatie met FC Eindhoven op het programma, de verrassende nummer twee van de Jupiler League.

bron : Helmond Sport