Helmond Sport zet Excelsior aan de kant

Helmond Sport heeft vanavond een belangrijke zege geboekt in de strijd
om de resterende play-off plaatsen, tegen Excelsior werd met 2-1
gewonnen.

In de eerste helft zag het er nog niet naar uit dat het team van Mario Verlijsdonk deze concurrent zou achterhalen op de ranglijst, toen waren de Kralingers namelijk duidelijk de bovenliggende partij. Doelman Wouter van der Steen sleep zijn ploeg er met name in de beginfase doorheen, met fraaie reddingen bij o.a. een vrije trap van Adil Auassar, de doorgebroken Lars Veldwijk en een inzet vanaf twee meter van rechtsbuiten Jordan Bokata.

Excelsior-doelman Jordy Deckers had tot dan toe alleen gevaar te duchten van Serhat Koc die plotseling vrij voor hem verscheen, verder kwam de Helmondse viermansvoorhoede niet tot enig rendement. Coach Verlijsdonk besloot om niet tot de rust te wachten om zijn elftal te wijzigen, al na 33 minuten moest linksbuiten Elbers het veld ruimen. De overigens erg matig spelende Luckermans werd de nieuwe linksbuiten, de ingevallen Lammers nam zijn plaats in op het middenveld.

Elbers was na afloop erg teleurgesteld over deze snelle wissel, Koen Weuts was vooraf al teleurgesteld omdat hij geeneens in de basis mocht starten. De van Esperanza Neerpelt (spelend in de Belgische vierde nationale afdeling, te vergelijken met de betere ploegen in de Nederlandse hoofdklasse amateurs) afkomstige Jeffrey van Nuland had zijn plaats als linkercentrale verdediger overgenomen.

Van Nuland speelde op die positie op dezelfde wijze als Kazlauskas dat vorige week al had gedaan (toen was Weuts overigens nog geschorst), namelijk doordekkend op de meest aanvallende middenvelder van de tegenstander. Op deze manier ontstonden er tien koppeltjes op het veld, waarbij echter het merendeel van de persoonlijke duels door Excelsior werd gewonnen. Zoals coach Marinus Dijkhuizen na afloop ook terecht opmerkte duurde het relatief erg lang voordat zijn ploeg op voorsprong kwam, het schot van Botaka vanaf een goede tien meter in de kruising was zelfs voor Van der Steen niet houdbaar (42′ ;0-1).

Het 2.820 koppige publiek was over de eerste helft niet te spreken, maar de sfeer werd al onder de rust een stuk beter, te danken aan de huldiging van stadgenoot Nieky Holzken. De kersverse wereldkampioen kickboksen had flink wat supporters meegebracht, maar zij hoefden dan ook van heel wat minder ver te komen dan de pakweg vijftig fans van Koen Weuts uit het Belgische Leuven die hun held geeneens op het veld terugzagen.

Hun landgenoot Brouwers zorgde echter wel al in de eerste minuut na de hervatting voor het eerste doelgevaar, doelman Deckers kon zijn inzet nog net keren. Een minuut later was de voormalige keeper van Telstar daarentegen kansloos op een inzet van Ferry de Regt (47′ ;1-1).

Excelsior was in die fase helemaal de weg kwijt, en mocht blij zijn dat Koc binnen een paar minuten tijd twee kansen liet liggen. Laatstgenoemde zou een twintigtal minuten voor tijd worden gewisseld voor Carlos David, een andere invaller Karim Bridji stond toen al tien minuten in het veld. Bridji had een aantal prima passes in huis, maar verzuimde wel tweemaal om te scoren. HS was toen echter al op voorsprong gekomen, uit een ingooi van Siers kwam de bal bij Brouwers die hard uithaalde (76′ ;2-1).

Aangezien ook Mark Janssen er niet in slaagde om de score verder op te voeren (eerst schoot hij van dichtbij over, even later bracht hij wel de bal tussen de palen maar daar ging volgens scheidsrechter Visser een duwfout op centrale verdediger Van Diermen aan vooraf), liet HS na om Excelsior ook op doelsaldo een tik uit te delen. HS staat nu met evenveel punten als Excelsior op de achtste plaats in de Jupiler League. Op maandag 10 februari speelt HS zijn volgende competitiewedstrijd, in Eindhoven is Jong PSV de tegenstander.

bron : Helmond Sport