werd met 3-1 gewonnen van FC Oss. Het team van Mario Verlijsdonk had de
Olympische gedachte (“meedoen is belangrijker dan winnen”) waarmee het
afgelopen maandag in het Philips Stadion aantrad, geruild voor het
besef dat de play-offs alleen in zicht blijven als er een zege wordt
geboekt op laagvlieger FC Oss.

Al na een halve minuut spelen had dit op het scorebord tot uitdrukking kunnen komen, maar de kopbal van Serhat Koc na een goede voorzet van Davy Brouwers kon nog worden gekeerd door Luuk Koopmans. Deze Osse goalie zag in het eerste kwartier een keur aan Helmondse spelers dreigend op hem af komen, Ferry de Regt (ook met een kopbal) was hierbij het dichtst bij de meer dan verdiende openingstreffer.

Het duurde tot halverwege de eerste helft voordat de gasten gevaarlijk werden, uit een vrije trap van Marcel van der Sloot kopte Marko Maletic op het Helmondse doel. Maletic vormde samen met Guyon Philips de tweemansvoorhoede van de Ossenaren, Mario Verlijsdonk zette hier een driemansverdediging bestaande uit De Regt (rechts), Van Nuland (midden) en Weuts (links) tegenover.

Ook in de andere linies waren er (wederom) mutaties, zo kreeg Gregory Lammers op het middenveld een basisplaats ten koste van Kevin Visser, Mark Janssen zag ‘zijn’ positie in de spits nu bezet door Serhat Koc.

Na het prima begin leek HS tegen het einde van de eerste helft de grip op de wedstrijd kwijt te raken, maar een vrije trap zorgde ervoor dat HS toch nog op voorsprong kwam. De solide spelende Jeffrey van Nuland gaf vanaf de rechtervleugel met zijn linkerbeen een indraaiende voorzet, Koen Weuts (helaas voor hem waren zijn Belgische fans ditmaal niet aanwezig) kopte bij de tweede paal binnen (37′ ;1-0). Op slag van rust werd deze verdiende voorsprong nog verdubbeld, ingeluid door onnodig balverlies van de Osse defensie. Een fraaie combinatie tussen Koc en Andreas Luckermans werd door eerstgenoemde afgerond (44′ ;2-0).

In de tweede helft viel HS echter ver terug, afgezien van een paar bevliegingen van de snelle linksbuiten Stanley Elbers viel er weinig meer te beleven. De door blessures zwaar geteisterde gasten gingen tegen het einde van de wedstrijd zelfs geloven dat er nog iets te halen viel, een schot (vanuit een ‘onmogelijke hoek’) tegen de onderkant van de lat van Guyon Philips een kwartier voor tijd voedde deze gedachte.

Vijf minuten voor het einde van de reguliere speeltijd kwam de spanning terug in de wedstrijd die toen allang beslist had moeten zijn, na een schot van Sanusi tegen de paal kon dezelfde Philips nu wel scoren uit de rebound (85′ ;2-1). Toen het team van coach Gert Aandewiel in de negentigste minuut ook nog een vrije trap kreeg op een twintigtal meter van het Helmondse doel dreigde zelfs nog de gelijkmaker, maar doelman Van der Steen wist de inzet van Maletic (tot opluchting van een groot gedeelte van de 1.738 toeschouwers nam Van der Sloot deze vrije trap niet) te keren.

In de blessuretijd kwam de eindstand op het scorebord, Davy Brouwers kreeg van Koc een vrije schietkans aangeboden, hetgeen resulteerde in zijn dertiende treffer van het seizoen (90’+2 ;3-1).

HS stijgt na deze zege naar de achtste plaats op de ranglijst, een positie die aan het einde van de competitie genoeg is voor kwalificatie voor de eerste ronde van de play-offs. Volgende week zaterdag staat alweer een Brabantse derby op het programma, in Tilburg wacht titelkandidaat Willem II.

bron : Helmond Sport