zaken te doen in de strijd om de resterende play-off plaatsen, het op
dat moment met een man minder spelende Sparta kwam in de
slotfase onverwachts langszij uit een vrije trap. De eerste kans van de
wedstrijd was eveneens voor de gasten geweest, na twee minuten spelen
ging spits Mario Bilate alleen op doelman Van der Steen af.

Laatstgenoemde wist de inzet te keren, maar had in rebound de hulp nodig van debutant Kenny Teijsse om Deekman van scoren af te houden. Tussen deze begin- en eindfase wisten de gasten eigenlijk geen enkel gevaar te stichten, in de eerste helft bleef het team van Gert Kruijs zelfs bij voorkeur op eigen helft staan. HS kreeg alle tijd om een aanvalsopzet te bedenken (de tactiek van Sparta was zo ongeveer het tegenovergestelde als die van Red Bull Salzburg tegen Ajax), en schiep af en toe zijn kansen. De zeer ijverige, maar aan de bal weinig gelukkige Koc wist wel Andreas Luckermans in scoringspositie te brengen, maar de huurling van Anderlecht schoot met zijn mindere rechterbeen naast.

Even later kwam de verdienstelijk debuterende Teijsse (hij is gehuurd van FC Utrecht) dicht bij de openingstreffer, zijn kopbal uit een corner ging net naast. Met de hulp van Spartaan Emilio Samseij kwam de verdiende Helmondse voorsprong er toch, de rechtsback raakte eerst de bal kwijt aan Luckermans, om hem vervolgens in het strafschopgebied onnodig onderuit te halen. De toegekende penalty gaf zijn landgenoot Davy Brouwers de gelegenheid om zijn veertiende treffer van het seizoen te maken (30′ ;1-0).

In het restant van de eerste helft viel er weinig meer te beleven voor de 1.690 toeschouwers (de vrijdag van/voor carnaval is niet echt een dag waarop het publiek massaal naar het stadion trekt), en dat gold eigenlijk ook de gehele tweede helft. Groot verschil was wel dat Sparta na de hervatting veel verder naar voren ging spelen, maar zonder de indruk te wekken dat het de zoveelste nederlaag na de winterstop kon voorkomen.

Toen tien minuten voor tijd middenvelder Pieter Nys met een directe rode kaart van het veld werd gestuurd (na een forse overtreding op Elbers), leek het pleit helemaal te zijn beslist. Toch zou HS het gebrek aan initiatief van na de rust nog erg duur gaan betalen, invaller Mimoun Mahi scoorde in de laatste minuut van de officiele speeltijd door een vrije trap vanaf twintig meter via de binnenkant van de paal (90′ ;1-1).

In de daarop vier minuten durende blessuretijd kon HS evenmin een vuist meer maken, waardoor het in de stand achter de Spartanen blijft staan. De huidige tiende plaats zou echter net genoeg zijn om de play-offs te halen (nummer zes Jong PSV kan zich immers niet kwalificeren), er vanuit gaande dat ook de vierde periodetitel naar een ploeg uit het linkerrijtje gaat. HS speelt volgende week tegen een directe concurrent, het ontmoet dan in Maastricht de nummer twaalf MVV.

bron : Helmond Sport