4e gelijkspel op rij

Na de gelijkspelen tegen Willem II, Sparta en MVV heeft Helmond Sport opnieuw de punten gedeeld, nu tegen Fortuna Sittard. Dit gelijkspel zou in de schaakwereld als een ‘plusremise’ worden bestempeld, de ploeg van Mario Verlijsdonk was het grootste gedeelte van de wedstrijd de betere ploeg.

Dit verschil kwam vooral tot uitdrukking in de eerste helft, voor rust had dit door 1.998 toeschouwers bezochte duel eigenlijk al beslist moeten zijn. Stanley Elbers nam het leeuwendeel van de doelkansen voor zijn rekening, hij was maar liefst vijf(!) maal betrokken in een situatie waarbij de openingstreffer kon vallen.

Ook Serhat Koc kreeg nog een honderd procent kans, maar zoals de laatste weken wel vaker het geval is valt de kleine spits vooral op door zijn vele arbeid voor het team, en veel minder door briljante acties.

De gasten zouden pas een paar minuten voor rust hun eerste kans krijgen, na goed doorzetten van Nepomuceno mocht Khalouta vanaf tien meter vrij aanleggen. Een voorsprong voor Fortuna op dat moment zou te genant voor woorden zijn geweest, zo beschouwd deed Khalouta het enige ‘juiste’, namelijk door overhaast naast te schieten.

Na de rust veranderde het speelbeeld, HS kreeg weliswaar de eerste doelkans (voorzet van rechts van Brouwers was net te hard voor Koc), maar was toch minder dominant dan in de eerste helft. Slecht ingrijpen van de tot dan toe nauwelijks belaste Helmondse verdediging zorgde ervoor dat Kiyabu Nkoyi vrij op doelman Van der Steen kon gaan, zijn afronding (hard schot net onder de lat) was zeer overtuigend (58′ ;0-1).

Binnen drie minuten kreeg HS echter al twee mogelijkheden om weer langszij te komen, beide keren ingeleid door een goed genomen corner (het verschil in de kwaliteit van de hoekschoppen was vergeleken met vorige week in Maastricht dus enorm). De gelijkmaker zou uiteindelijk toch uit een corner vallen, de trap van Jeffrey van Nuland werd door Ferry de Regt met het hoofd afgerond (81′ ;1-1).

HS was op dat moment al overgestapt op een opportunistisch systeem met vier aanvallers (Mark Janssen had zich naast Koc in de spits gemeld), en zou dat ook in de slotfase vasthouden. De gasten waren echter evenmin tevreden met een gelijkspel, en hielden steevast een aantal personen voorin. Gezien de positie op de ranglijst van Fortuna (buiten de play-off plaatsen) was het te begrijpen dat het een dergelijk risico nam, maar op basis van de krachtsverhoudingen op het veld leek het logischer om maar gewoon het punt te koesteren.

Koc kreeg in blessuretijd de opgelegde kans om hiervan te profiteren, maar nadat hij met een prima lichaamsbeweging zich had los gemaakt van zijn tegenstander, koos hij ervoor om zelf te schieten i.p.v. een medespeler (er waren drie alternatieven) een niet te missen kans te geven. Fortuna doelman Kaya wist de inzet te keren, en redde daarmee een punt voor zijn ploeg.

HS staat na dit gelijkspel op de negende plaats en (zoals Mario Verlijsdonk het uitdrukte) ‘balanceert’ nu op een play-off positie, maar kan daar in het restant van dit weekend alweer vanaf vallen.

Volgende week speelt HS wederom thuis, dan tegen nummer zestien Telstar.

bron : Helmond Sport