Nederlaag tegen Volendam

In de strijd om een plaats in de play-offs heeft Helmond Sport een dure
nederlaag geleden tegen naaste concurrent FC Volendam, in het met 3.239
toeschouwers goed gevulde Lavans Stadion werd het 0-1.

Dat het team van Jan van Dijk in deze wedstrijd niet wist te scoren, was eigenlijk niet te bevatten voor het publiek. Tegen het in verdedigend opzicht ronduit zwakke Volendam (mede veroorzaakt door blessures) kreeg HS werkelijk een karrevracht aan opgelegde scoringskansen, maar om de meest uiteenlopende redenen werden deze allen gemist.

Deze ellenlange reeks begon in de negende minuut, Charles Kazlauskas (ditmaal als linker centrale verdediger opgesteld, als vervanger van de geschorste Jeffrey van Nuland) werd na een snel en slim genomen vrije trap alleen voor doelman Theo Timmermans gebracht, maar de inzet van de Amerikaan belandde tegen de onderkant van de lat. Nog geen minuut later verscheen Koc in minstens zo kansrijke positie, maar zijn inzet belandde uiteindelijk over de zijlijn i.p.v. over de doellijn.

Gevaar kwam er (ook) volop over de linkervleugel, waar Stanley Elbers geen kind had aan zijn “bewaker” Raoul Esseboom. De voortzettingen van de snelle linksbuiten waren echter niet altijd even goed gekozen, maar halverwege de eerste helft had Kenny Teijsse zeker moeten scoren uit zijn voorzet.

Om een wat evenwichtiger beeld te geven van de eerste helft mogen zeker de Volendamse kansen niet onvermeld blijven. Zoals Jan van Dijk na afloop beaamde stond (ook) de Helmondse verdediging niet goed opgesteld, maar de Volendamse voorwaartsen gingen op dezelfde wijze met hun mogelijkheden om als hun Helmondse collega’s, zelfs Robert Muhren (tot aan vanavond de topscorer van de Jupiler League met 24 treffers) kon zich aan deze malaise niet onttrekken.

Beide trainers konden onder de rust hetzelfde verhaal vertellen tegen hun ploeg, namelijk minder kansen weggeven, en zelf beter met de eigen kansen omgaan. De gasten lieten na negen minuten spelen zien deze (simpele) boodschap het beste te hebben begrepen, nadat Sequeira balverlies had geleden in eigen verdediging, kon Ludcinio Marengo vrij op doelman Van der Steen af (54′ ;0-1).

De Helmondse doelman zou zijn ploeg daarna behoeden voor een nog grotere achterstand door een schot van Tom Overtoom en een kopbal van Gijs Luirink te pareren, maar op dat moment had HS alweer voldoende kansen gehad voor de gelijkmaker, nu was het Ferry de Regt die tot tweemaal toe het net niet wist te vinden.

De Regt zou in de slotfase vrijwel continu in de spits staan, zeker na het wegsturen (twee maal geel) van de (zeer zwak opererende) Volendamse rechtsback Raoul Esseboom. Met een man minder wist het team van Hans de Koning (ex-trainer van Helmond Sport) echter beter te verdedigen dan met elven, het gaf in dit zestien minuten durende ondertal slechts één enkele kans weg. Na een schot van Kenny Teijsse kwam de rebound voor de voeten van Sequeira, maar ook vanaf drie meter wist hij Volendam doelman Timmermans niet te passeren.

Helmond Sport staat met nog maar vier wedstrijden te spelen op de veertiende plaats, om de play-offs te halen zal het nog vier teams (Jong Ajax en Jong PSV tellen hierbij niet niet mee) moeten passeren op de ranglijst. A.s. vrijdag staat de uitwedstrijd tegen de nummer zestien Almere City FC op het programma.

bron : Helmond Sport