Zege voor Stiphout Vooruit 4 ondanks matchfixing-misverstand

Foto:

De laatste speeldag van de competitie. Traditiegetrouw de dag
van wedstrijden die er niet meer toe doen, frauduleuze omkooppraktijken
(‘als jullie winnen, schenken we een vat bier’) en onverwachte uitslagen. Maar ook de dag van fantasieopstellingen. Zoals gisteren, bij Stiphout Vooruit 4 – PVV 7.Stiphout 4-leider Rob van Oorschot was het brein achter de door elkaar gehusselde opstelling. ,,Ik heb afgelopen week nog een poging gedaan om Helmondia 7 (de tegenstander van kampioensconcurrent Rood Wit 4, red.) om te kopen voor een vat bier. Maar die mannen drinken geen pils, alleen port. Een vat port kost honderden euro’s exclusief portokosten en zoveel is me het kampioenschap niet waard. Daarom heb ik bedacht dat we gaan loten om de opstelling, zodat de kans dat we verliezen groot is. Ik word liever met zeven punten verschil tweede dan met vier. Dat is minder zuur.”

Vat bier
Om de slagingskans van zijn plan te vergroten, gooide Van Oorschot nog wat olie op het vuur. ,,Ik heb onze tegenstander een vat bier beloofd als ze van ons zouden winnen. Een duur geintje, maar het heeft een grotere kans van slagen dan wanneer ik mijn spelers vraag opzettelijk te verliezen. Want ze luisteren toch nooit naar me.”

Coach Van Oorschot was één detail vergeten: de tegenstander was het zevende elftal van PVV. En daarvan verlies je niet zomaar, ook al zou je het willen. Zelfs niet als je met twee backs – Eric van Diepen en Kees-Jan van Rooij – speelt die constant op de helft van de tegenpartij lopen. Gelegenheidsvoorstopper Marc Oosterveer kwam stembanden tekort om het tweetal terug tot de orde te roepen.

Backpositie
Kees-Jan van Rooij was zich aanvankelijk van geen kwaad bewust. ,,Volgens de lotingsuitslag moest ik op de backpositie spelen. Dat heb ik volgens mij ook keurig gedaan. Ik speelde dan wel op de backpositie van PVV, maar dat is een kleinigheidje. Iemand met mijn loopvermogen en neusje voor de omschakeling als ik compenseert dat wel.”

Wennen
Rob Vermulst, die als scheidsrechter fungeerde, moest eveneens wennen aan zijn nieuwe rol. Zoveel werd in elk geval duidelijk toen een PVV’er hands maakte in zijn eigen penaltygebied. Vermulst schreeuwde en gebaarde driftig om een penalty, terwijl hij beter had kunnen fluiten. ,,Normaal protesteer ik altijd in zulke situaties”, zei de Aarle-Rixtelnaar na afloop. ,,Maar als je zelf scheidsrechter bent, heeft protesteren niet zoveel zin.”

Vaste keeper
Ook de verdedigende inspanningen van PVV hadden niet zoveel zin. Halverwege de eerste helft schoot Eric van Diepen uit een vrije trap raak. ,,Die bal leek me houdbaar”, zag ook PVV-coach Berry Dubois. ,,Maar we hebben op dit moment geen vaste keeper. Of eigenlijk ook wél; het is maar hoe je het bekijkt.” Stiphout 4 had geen moeite om de voorsprong vast te houden en zelfs uit te bouwen naar een 2-0 ruststand.

Omdat coach Van Oorschot in de rust constateerde dat zijn opzet – verliezen van PVV – in het water dreigde te vallen, nam hij meer risico. Hij veranderde de 4-4-2-opstelling na rust in een wat riskantere 1-2-7-formatie. Met zo’n opstelling kunnen tegendoelpunten niet uitblijven, moet hij gedacht hebben.

Weddenschap
Wat Rob van Oorschot niet wist is dat Berry Dubois zijn spelers hetzelfde had bevolen. ,,Ik heb Stiphout 4 een vat bier beloofd als ze met 5-1 van ons winnen. Voor ons is een bescheiden 5-1 nederlaag een mooi resultaat en ik heb er graag wat geld voor over om mijn spelers wat meer zelfvertrouwen te geven. Daarom heb ik in de rust het een en ander omgezet. Na rust drie tegendoelpunten incasseren is nooit zo’n probleem voor ons, maar om een keer te scoren hebben we minimaal zeven aanvallers nodig”, lichtte Dubois toe.

De leider van de roodwitten kreeg gelijk en moest in de buidel tasten: het duel eindigde in 5-1. In de slotfase wist de thuisploeg het wereldrecord uit positie lopen nog aan te scherpen, maar dat was de enige prijs die de Stiphoutenaren dit seizoen grepen. Rood Wit 4 won namelijk van Helmondia en is daarmee kampioen.

Fantaseren
De Stiphoutse teamleider Frans van Stiphout keek terug op een seizoen met ups en downs. ,,Wéér tweede”, treurde hij. ,,Stiphout 4 is de Buzz Aldrin van de reserve zesde klasse 42. Maar die fantasie-opstelling van vandaag was wel een leuk experiment. Tijdens de zomerstop ga ik maar eens wat vaker fantaseren. Met een beetje fantasietraining kan ik mezelf misschien nog wel wijsmaken dat we dit jaar kampioen zijn geworden.”

bron : Stiphout Vooruit 4