Van Persie en Robben spreken

De twee grote uitblinkers bij het Nederlands elftal in de
sensationele WK-opening, Robin van Persie en Arjen Robben, zijn
natuurlijk heel blij met de overwinning op Spanje (5-1) maar waken op
overmoed.

“Dit zijn drie prachtige punten, maar dat is niet genoeg voor het bereiken van de volgende ronde”, hield aanvoerder Van Persie zijn ploeggenoten in de kleedkamer voor.

Robin van Persie en Arjen Robben, die Oranje vrijdag in Salvador met ieder twee doelpunten bij de hand namen, weten maar al te goed dat één wedstrijd je nog geen wereldkampioen maakt.

‘We zijn niet fantastisch’
“We moeten nu niet ineens gaan denken dat we fantastisch zijn”, zei Robben tegen De Telegraaf, de nummer 11 van Oranje die de Spaanse wereldkampioenen in de tweede helft de vernieling in liep. “Laten we niet met het hele land gaan roepen dat we al wereldkampioen zijn.”

Van Persie en Robben herinneren zich nog goed het EK van 2008. Het Nederlands elftal begon zonder al te hoge verwachtingen aan dat toernooi, maar won in de groep van achtereenvolgens Italië (3-0), Frankrijk (4-1) en Roemenië (2-0). De oranjekoorts in Nederland bereikte recordhoogtes, maar in de kwartfinale verloor de ploeg toch van Rusland.

http://www.youtube.com/watch?v=dqNE7zoKjgM

Vooraf had niemand veel vertrouwen in het overwegend jonge en onervaren team van bondscoach Louis van Gaal tegen de regerend wereldkampioen. De tactiek om Spanje te bestrijden met een versterkte verdediging en twee dynamische aanvallers (Van Persie en Robben) bleek echter een schot in de roos.

‘We mogen erg trots zijn’
“We mogen erg trots zijn op elkaar en zeker ook op de staf”, aldus de spits van Manchester United, die met een schitterende kopbal de ommekeer in de wedstrijd inluidde. “Het was hun idee om een paar weken geleden te switchen naar dit systeem. Het is fantastisch hoe we het hebben uitgevoerd.”

Robben wees vooral naar de jongelingen achterin, die knap overeind bleven tegen de ervaren Spanjaarden. “Ik ben het meest trots op de jongens die zonder toernooi-ervaring zo tegen de wereldkampioen spelen. Dit kan niet beter. Het was een heel mooie avond voor ons en een mooi begin van het WK. Zelf vond ik de sfeer na afloop in de kleedkamer het allermooiste, misschien was het daar nog wel meer genieten dan op het veld. We hebben gezegd: dit is mooi, hier mogen we van genieten, maar we moeten door.”

Kopbal hoogtepunt van de avond
Robben nam met zijn twee doelpunten een beetje revanche op de Spaanse doelman Iker Casillas, die hem vier jaar geleden tijdens de WK-finale zo had dwarsgezeten, terwijl Van Persie met zijn magnifieke kopbal voor het hoogtepunt van de avond zorgde. “Ik had op de beelden al gezien dat Casillas soms ver voor zijn doel staat. Ik gokte daar op en het pakte fantastisch uit.”