Nederland drie maal op rij overwinning op WK

Nederland – Chili gespeeld in Sao Paulo Arena Corinthians. Chili opgevreten door Nederland

In de blessuretijd maken Robben en Depay het samen af. Robben geeft een perfecte voorzet en Depay schiet de bal er schitterend in. Na de overwinning met 2-0 tegen Chili, mag Nederland zich met trots groepswinnaar van groep B noemen. Zondag speelt Nederland om 18.00 tegen de tweede van groep A.
Nederland treft nu zondag in Fortaleza om 18.00 uur Nederlandse tijd de nummer twee van poule A. Later maandag weet Oranje wie de volgende tegenstander wordt als in groep A de laatste speelronde wordt afgewerkt. Brazilië heeft de beste papieren om bovenaan te eindigen. In dat geval speelt Oranje tegen Mexico of Kroatië. 
Verrassend
Er was Oranje veel aan gelegen om niet te verliezen en zo in het op het oog zwakkere deel van het speelschema terecht te komen. Bondscoach Louis van Gaal had zoals verwacht een verdedigende tactiek uitgestippeld. Verrassend was het opstellen van Dirk Kuijt als linksachter om het gevaar van de aanvallend ingestelde rechtsback van Chili te neutraliseren. 
In het inmiddels vertrouwde 5-3-2 systeem had Oranje zijn zaakjes verdedigend prima onder controle. De vooraf gevreesde Chilenen werden eigenlijk nauwelijks gevaarlijk. Chili legde zoals gebruikelijk veel passie en energie in zijn spel, maar wist de verdedigende stellingen van Oranje niet te slechten. Enkel uit twee standaardsituaties werd Chili de eerste helft in de vorm van Twente-speler Felipe Gutiérrez gevaarlijk. 
Net naast
Oranje wist in aanvallend opzicht aanvankelijk ook niet te imponeren. Balbezit was vaak van korte duur omdat onzorgvuldig de lange bal werd gehanteerd. Toch kreeg Oranje de beste kansen. Stefan de Vrij kopte na een vrije trap net naast en na een scherpe counter schoot Arjen Robben voorlangs. De Bedummer scoorde uiteindelijk niet en slaagde er zodoende niet in het WK-record van Johnny Rep te evenaren. 
Leroy Fer
In de tweede helft nam de overtuigingskracht van de Chilenen zienderogen af. Oranje bleef steeds gemakkelijker op de been en wist ook langer balbezit te continueren. Uiteindelijk was driemaal scheepsrecht voor Nederland. Nadat Robben en invaller Depay op doelman Claudio Bravo waren gestuit, kopte Fer twaalf minuten voor tijd de 1-0 binnen. De middenvelder stond op dat moment pas twee minuten in het veld. 
2-0
Oranje zat op dat moment in een zetel. Chili draaide nog wel even de duimschroeven aan, maar echt gevaarlijk werden de Chilenen niet. Er ontstond meer ruimte op het veld en Nederland profiteerde in blessuretijd. Robben bediende Depay, die voor zijn tweede WK-goal tekende. Naast Fer maakte ook Terence Kongolo zijn WK-debuut.