Kan Oranje vandaag Mexico verslaan?

Het Nederlands elftal kan vandaag de kwartfinale van het WK bereiken.
Dan moet de ploeg van bondscoach Louis van Gaal in Fortaleza wel winnen
van Mexico, dat indruk maakte in groep A.

Van Gaal kan voorin weer beschikken over de van een schorsing terugkerende Robin van Persie. Verdediger Bruno Martins Indi, die tegen Australië een hersenschudding opliep, start op de bank. Leroy Fer, die tegen Chili de 1-0 binnen kopte, is niet beschikbaar vanwege een hamstringblessure.

Van Gaal begint waarschijnlijk net als tegen Spanje en Chili in een 5-3-2-formatie. Paul Verhaegh, Georginio Wijnaldum en Dirk Kuyt kregen zaterdag een hesje tijdens de training en lijken zich op te mogen maken voor een basisplek. Verhaegh zou Daryl Janmaat als rechtsback vervangen, Kuyt zou net als tegen Chili de linkerflank bestrijken. Wijnaldum lijkt op het middenveld de voorkeur te krijgen boven Jonathan de Guzman.

De Mexicanen maakten indruk in groep A, onder meer met een zinderend 0-0 gelijkspel tegen Brazilië. Onder leiding van de flamboyante bondscoach Miguel Herrera versloeg de ploeg Kroatië (3-1) en Kameroen (1-0).

Nederland en Mexico troffen elkaar eenmaal eerder op een WK. Nadat Phillip Cocu en Ronald de Boer Oranje in 1998 in de derde groepswedstrijd op een 2-0 voorsprong hadden gezet, sleepten de Mexicanen er in de slotfase een 2-2 gelijkspel uit. Beide landen gingen destijds door naar de achtste finales.

Mocht Oranje Mexico nu wel verslaan dan treffen de voetballers van Van Gaal de winnaar van het duel tussen Costa Rica en Griekenland in de kwartfinale.

Door: Novum