Helmond Sport heeft vanavond in het Seacon Stadion De Koel in Venlo de
derby tegen VVV met 2-1 verloren. De ‘basis’ voor deze nederlaag werd
gelegd in de eerste helft, de ploeg van trainer Jan van Dijk maakte
hierin een bedenkelijke indruk.

Het duurde 28 minuten voordat het eerste schot werd gelost op het doel van de Finse international Mäenpää, de eerste corner viel pas vijf minuten voor rust te noteren. De thuisclub had toen al een voorsprong genomen, uit een verre ingooi kwam de bal voor de voeten van Melvin Platje, de spits kon vervolgens met een eenvoudige voetbeweging scoren (21′ ;1-0). Dit was ongeveer het laatste wapenfeit dat de Venlose coach Maurice Steijn vanuit zijn dugout meemaakte, hij werd naar de tribune gestuurd nadat hij een trap had uitgedeeld aan Kazlauskas.

De Amerikaan had het aan de stok gekregen met de ex-coach van ADO Den Haag nadat deze al had geweigerd om de bal terug te geven. Ook zonder de aanwijzingen van Steijn bleef de thuisclub het initiatief behouden, en met enig fortuin leidde dit tot een tweede treffer. Een afstandsschot van ex-HS speler Jeffrey Altheer (ook Guus Joppen stond in de Venlose formatie) werd door Jeffrey van Nuland zodanig van richting veranderd dat deze voor doelman Wouter van der Steen onhoudbaar werd (37′ ;2-0). Van der Steen (hersteld van een schouderblessure) was overigens de enige wijziging in de basis t.o.v. de laatste competitiewedstrijd (vorige week thuis tegen Roda JC), met dien verstande dat Hutten en Elbers van positie waren gewisseld, laatstgenoemde stond nu samen met Diouck in de spits.

Na de rust zou Diouck echter niet meer terugkeren, Tuijp werd zijn vervanger en ook het 4-4-2 systeem (wat volgens Van Dijk ook in verdedigend opzicht niet goed uitpakte) werd ingewisseld voor 4-3-3. Met Hutten en Elbers op de vleugels kwam er inderdaad meer dreiging in het Helmondse aanvalsspel, maar de goal die Tuijp halverwege de tweede helft maakte (de bal vloog ‘plotseling’ onhoudbaar de kruising in, zijn eerste treffer voor HS) kwam toch redelijk uit de lucht vallen.

Deze tegentreffer bracht de thuisclub echt aan het wankelen, Mäenpää verwerkte een schot van Kazlauskas verkeerd en mocht blij zijn dat hij in de rebound niet werd gepasseerd, invaller Koot (hij werd de nieuwe rechtsbuiten, Hutten ging naar het middenveld) zag een schot net naast gaan. Met ook nog De Regt als extra stormram werd het echt spitsuur in het Venlose strafschopgebied, maar verder dan een schot rakelings naast de kruising van Elbers kwam HS niet in de vijf minuten durende blessuretijd.

Helmond Sport zakt door deze nederlaag naar de voorlaatste plaats van de Jupiler League, alleen het verrassend slecht presterende RKC Waalwijk staat lager. Over twee weken staat de volgende competitiewedstrijd op het programma, thuis tegen middenmoter Jong Ajax.