seizoen, in Groesbeek werd met 3-2 verloren van Achilles’29. Trainer Jan
van Dijk had vanmiddag de beschikking over een redelijk brede selectie,
alleen de (langdurige) geblesseerden De Regt en Justiana waren niet
beschikbaar.

Met Kazlauskas in het centrum van de verdediging en Koen Weuts op de linksbackpositie werden deze absenties op de gebruikelijke wijze ingevuld, maar toch maakte HS een onwennige indruk. Hierbij kunnen de (veld-)omstandigheden ook een rol hebben gespeeld, het hoofdterrein van Sportpark De Heikant is qua afmeting minimaal en de grasmat is niet al te egaal.

De openingstreffer van de thuisclub werd ingeleid door een glijpartij van Jeffrey van Nuland, Sergio Zijler (hij speelde nog in het eerste elftal van Willem II en FC Twente) kreeg hierdoor vrije baan richting Van der Steen. De Helmondse doelman wist zijn inzet te pareren, maar in de rebound kon Zijler de vrijstaande Thijs Hendriks een niet te missen kans bieden (18′ ;1-0).

Jeffrey van Nuland ging even later weer in de fout, en mocht blij zijn dat scheidsrechter Boot in zijn poging om dit corrigeren geen strafschop zag. Nog geen minuut later stond de gelijkmaker op het scorebord, een vrije trap van Roel v.d. Sande bereikte de mee naar voren gekomen Koen Weuts (27′ ;1-1). Linksback Weuts kwam in deze wedstrijd overigens erg veel aan de bal (een gevolg van het feit dat de thuisclub slechts met twee aanvallers speelde) maar de Belg wist lang niet altijd een goede voorzetting te vinden.

Dat laatste gold trouwens voor het merendeel van de twintig veldspelers in dit erg povere duel. HS wist in de eerste helft (afgezien van de treffer) niet eenmaal Achilles-doelman Ter Wielen in verlegenheid te brengen, de thuisclub wist daarentegen (bij toeval) op slag van rust nog op voorsprong te komen. Een vrije trap van Hendriks werd door de op slechts vijf meter staande (de spuitbus werd bij deze vrije trap niet gebruikt) Van de Sande zodanig van richting veranderd dat deze voor de voeten kwam van Edwards (45’+1 ;2-1).

In de beginfase van de tweede helft trok HS het initiatief naar zich toe, en kreeg het via Visser en Hutten twee vrije schietkansen vanaf de zestienmeterlijn. Beiden produceerden echter een (slap) schot dat recht in de handen van de keeper ging. Het duurde een kwart helft voordat de zwart-witten ook maar in de buurt van het Helmondse doel kwamen, maar dat was genoeg voor Thijs Hendriks om zijn tweede goal van de middag te maken (68′ ;3-1).

Met invaller Koot als rechtsbuiten en Kazlauskas als extra spits begon HS aan het slotoffensief, wat vier minuten voor het einde van de officiele speeltijd tot de aansluitingstreffer leidde. Tuijp werd in de dekking aangespeeld, maar wist fraai weg te draaien van zijn tegenstander om vervolgens de uiterste hoek te vinden (86′ ;3-2). Een handsbal in het eigen strafschopgebied van de eveneens ingevallen Sven v.d. Kerkhof leek twee minuten later de spanning weer weg te halen voor de 1.723 toeschouwers (waarvan ruim honderd uit Helmond), maar gelukkig stopt Van der Steen in tegenstelling tot de keeper van het Nederlands elftal Cillessen wel ooit een penalty.

Dezelfde Van der Steen maakte in de blessuretijd nog aanstalten om naar het andere strafschopgebied te gaan, maar zag daar halverwege maar vanaf toen zijn medespelers ervoor kozen om bij een vrije trap op de middellijn een “tikkie breed” te geven.

Helmond Sport staat na veertien speelronden met tien punten op de achttiende plaats, volgende week vrijdag staat de thuiswedstrijd tegen het niet veel hoger geklasseerde Jong PSV op het programma.

bron : Helmond Sport