Verdedigingsfouten werden Helmond Sport fataal

Het is Helmond Sport niet gelukt om een vervolg te geven aan de serie
thuiszeges, na drie overwinningen op rij in het Lavans Stadion werd de
laatste wedstrijd voor de winterstop met 3-4 verloren van Volendam.

Trainer Jan van Dijk had vanavond een zware dobber om een representatief elftal op de been te krijgen, vijf spelers waren helemaal niet in staat om spelen, terwijl er op de bank met Elbers, Justiana en Fecunda ook nog eens drie spelers waren maar “net” inzetbaar waren. In de flink gewijzigde basisformatie was Lars Hutten nu de linksbuiten, zijn voorzet zou de inleiding vormen voor de openingstreffer. Via Koot (vandaag de rechtsbuiten) kon spits Diouck (de vervanger van de geblesseerde Jac Tuijp die dus niet tegen zijn dorpsgenoten kon uitkomen) de bal intikken (10′ ;1-0).

Vier minuten hieraan voorafgaand was HS overigens nog goed weggekomen toen Van de Sande een kopbal van Henk Veerman nog van de doelllijn kon weghalen, maar deze spits van Volendam zou zijn stempel nog nadrukkelijk gaan zetten op deze wedstrijd. Geholpen door een enorme fout van centrale verdediger Sven van de Kerkhof die de bal zomaar van zijn voet liet springen, kon hij vrij op doelman Wouter van der Steen af (15′ ;1-1). Vijf minuten later kon Veerman wederom op Van der Steen af (al leek dat in buitenspelsituatie te zijn), wederom werd de Helmondse goalie gepasseerd, waarna Kevin Gomez Nieto nog in een alles of niets poging probeerde om Veerman nog scoren te houden. Veerman scoorde inderdaad niet, maar de rechtsback tikte nu de bal zelf in het lege doel (20′ ;1-2).

De protesten bij scheidsrechter Manschot hadden uiteraard geen effect, en het zou zeker niet de laatste beslissing zijn waarmee deze arbiter irritatie opwekte. Toch kon HS nog met een redelijk gevoel gaan rusten, in de laatste minuut van de eerste helft werd Kazlauskas (vandaag op het middenveld) bij een corner bij de tweede paal geen strobreed in de weg gelegd om met een kopbal in de korte hoek voor de gelijkmaker te zorgen (45′ ;2-2).

De eerste minuut na rust had net zo fraai kunnen zijn als Visser (spelend met een gekneusde teen) een voorzet van Diouck achter Volendam doelman Theo Zwarthoed had geschoten. In plaats van een voorsprong kwam HS echter een paar minuten later op achterstand, Henk Veerman kreeg in het strafschopgebied alle gelegenheid om de bal klaar te leggen voor de inlopende Ludcinio Marengo (49′ ;2-3). Afgezien van een schot van Kevin Brands op de lat zou Volendam zich zeer lange tijd niet meer laten zien in het Helmondse strafschopgebied, volgens Volendam (en ex-HS) trainer Hans de Koning ook te wijten aan de midweekse bekerverplichtingen.

HS nam het initiatief nadrukkelijk over, om uit het niets toch de vierde treffer om de oren te krijgen. Het zal geen verbazing wekken dat ook hier Veerman een grote rol in speelde, nadat de sterke spits eerst Van Nuland (letterlijk) van zich af had gewerkt kwam zijn schot via de binnenkant van de paal voor de voeten van invaller Kevin van Kippersluis (80′ ;2-4). In blessuretijd kwam de eindstand op het scorebord, een afgeslagen voorzet kwam voor de voeten van Kevin Gomez Nieto die (na zijn eigen goal) voor de tweede keer het net vond (90’+1 ;3-4).

HS gaat de winterstop in met 17 punten uit 19 wedstrijden, de achterstand op een play-off positie bedraagt nu tien punten. De eerste competitiewedstrijd in 2015 staat gepland voor vrijdag 16 januari, in Sittard is dan Fortuna de tegenstander.

bron : Helmond Sport