Veel overlast door hangjongeren in Het Haagje in Helmond-West: ”Sommige stukken vermijd ik”

Foto:

Door: Max van der Wal

In een interview geeft buurtbewoonster Corine Meeuwsen aan dat er in haar buurt ontzettend veel overlast is door hangjongeren, maar ook van drugsoverlast. Ondanks meerdere meldingen bij verschillende instanties zoals de Gemeente Helmond en de politie lijken de problemen in de buurt juist op te stapelen.

Problemen spelen al langer

Helmond-West is al vaker negatief in de publiciteit gekomen. Zo schreef het Eindhovens Dagblad vorig jaar dat deze wijk het hoogste percentage risicojongeren telt. Zo ook in het Haagje is er hierdoor veel overlast. De hangjongeren veroorzaken drugsoverlast door het gebruik van wiet en lachgas, plegen vandalisme en zorgen ook voor vuurwerkoverlast. Verschillende bewoners geven aan dat ze er helemaal klaar mee zijn.

Buurtbewoonster Corine Meeuwsen, die vaak nachtdienst heeft verteld: ”Soms kom ik om 02:00 ‘s nachts thuis en dan staan ze er nog, dan voel ik me niet echt op mijn gemak. Ze maken dingen kapot en gooien met vuurwerk. En als de politie komt zijn ze meer amicaal met de jongeren waar je klachten over hebt. Sommige stukken vermijd ik ook, dan ga ik of met de auto of helemaal niet.”

Waar komen deze problemen vandaan?

De organisatie Leven en Verbinden die jongerenwerkers verschaffen in deze wijk geven aan dat deze jongeren vaak uit een gezin komen waardoor ze weinig mogelijkheden hebben en dat er verschillende factoren spelen waarom ze zo vaak op straat overlast maken. 

Jongeren worden vaak snel bestempeld als ‘hangjongeren’ waardoor ze weinig perspectief krijgen. Nu het beleid van LEV veranderd is proberen ze de jongeren al vanaf jongere leeftijd te helpen om te voorkomen dat ze in de criminaliteit verzeilen en overlast veroorzaken. 

Veel vindt plaats op de achtergrond

Ondanks deze initiatieven van de jongerenwerkers geven buurtbewoners aan dat ze hier weinig van merken. M’hamed Yahia van de jongerencoachgroep betreurt dit en geeft ook toe dat de bewoners beter geïnformeerd moeten worden over hun werkzaamheden en het veiligheidsplan wat de gemeente heeft opgesteld. 

Ook de politie Helmond geeft aan dat er veel op de achtergrond gebeurt. Zo vinden er vaak overleggen met wijkagenten en diverse ketenpartners. In deze overleggen worden zaken soms wijkgericht en soms casusgericht besproken en behandeld.