Preventieve bestrijding eikenprocessierups

Foto:

De preventieve bestrijding wordt uitgevoerd door Kuppen Boomverzorging, in opdracht van gemeente Helmond.

Helmond, 10-05-2012 – Gemeente Helmond bestrijdt al jaren de overlast die door eikenprocessierupsen wordt veroorzaakt. Ook dit jaar worden in alle wijken eikenbomen preventief besproeid met een biologisch bestrijdingsmiddel.

De preventieve bestrijding wordt uitgevoerd door Kuppen Boomverzorging, in opdracht van gemeente Helmond.

Start

De start van de preventieve bestrijding was op dinsdag 8 mei op industrieterrein BZOB. Vervolgens werden eikenbomen besproeid in Rijpelberg, Brouwhuis en Dierdonk.

Wijken rondom het centrum

In de avond en nacht van donderdag 10 mei op vrijdag 11 mei worden eiken besproeid in het midden van Helmond. Dit zijn de wijken rondom het centrum van de stad: Helmond-Oost, Helmond-Noord, Binnenstad, industrieterrein Hoogeind, Helmond West en Warande. De weersomstandigheden (wind en regen) kunnen van invloed zijn op de bestrijding en de route die gereden wordt.

Richting westen van de stad

Als laatste worden de eikenbomen besproeid in het westen van de stad. Dit betreft de wijken Mierlo-Hout, Brandevoort en Stiphout. Meer informatie over de bestrijding in deze wijken volgt.

Twitter

Wilt u precies weten wanneer en waar er eiken besproeid worden? Dan kunt u gemeente Helmond volgen op Twitter via @gemeentehelmond. Voor de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups gebruikt de gemeente #bestrijding en #eikenprocessierups.

Besproeien in de nacht

Binnen de bebouwde kom van Helmond worden de eiken ’s avonds en ’s nachts bespoten, om te zorgen dat de nevel niet op mensen terecht komt. De eikenbomen worden besproeid met een biologisch bestrijdingsmiddel, dat alleen schadelijk is voor de rupsen. Het middel is in principe ongevaarlijk voor mensen, maar de gemeente wil helemaal geen risico nemen. De medewerkers die de bestrijding uitvoeren, dragen beschermende kleding. Ook is het ’s nachts vaker windstil, wat een van de voorwaardes is voor een succesvolle bespuiting. De bomen worden bespoten met een grote tractor met spuitcombinatie. Dit kan wat geluidsoverlast opleveren. Ook is de tractor voorzien van extra licht. Zeker in de nacht kan deze verlichting overlast veroorzaken. Mensen die een gemeentelijke eik bij hun huis hebben staan, wordt voor de zekerheid aangeraden om de ramen te sluiten.

Succesvolle bespuiting

Om het hoogste rendement te halen uit de preventieve bespuiting, zijn we van een aantal zaken afhankelijk: de eikenbomen mogen nog niet teveel blad hebben, de rupsen moeten actief zijn en al eikenbladeren eten, het moet windstil zijn en het liefst droog of een beetje motregen.