Raad buigt over drie varianten voor een theater

Het theater in de Onze Lieve Vrouwekerk (OLV) uitbreiden, een groot
commercieel theater op Suytkade in combinatie met de OLV-kerk, of een
nieuw stand alone theater in het centrum.Dat zijn de drie varianten die de marktconsultatie en het locatieonderzoek naar een permanente oplossing voor het theater hebben opgeleverd. Het is nu aan de gemeenteraad om te bepalen welke variant verder moet worden uitgewerkt.

Op 29 december 2011 werd het voormalige theater van Helmond door brand verwoest. Sinds begin 2013 fungeert de OLV-kerk tijdelijk als theater. De gemeente heeft onderzocht of er private partijen zijn die een theater willen ontwikkelen. Ook is gekeken wat haalbaar is met de beschikbare middelen. Deze middelen bestaan  uit de uitkering uit de brandverzekering plus de jaarlijkse exploitatiebijdrage. Het college vraagt de raad nu te bepalen welk van de alternatieven verder moet worden uitgewerkt. Op 23 september a.s. buigt de commissie Samenleving zich over het vraagstuk . Deze commissievergadering is openbaar.   

Uitbreiden theater in Onze Lieve Vrouwekerk

De eerste variant gaat uit van het permanent maken van het tijdelijke theater in de OLVkerk. Het gebouw van de Mariaschool dat binnenkort vrij komt en het schoolplein worden betrokken bij uitbreiding  van het theater. Het vernieuwde theater kan dan worden uitgebreid met een kleine zaal, horeca, een buitentheater en een ruimere foyer. Marktpartijen BMC en BAM Utiliteitsbouw hebben samen een voorstel ingediend waarin zij uitgaan van deze variant.

Groot commercieel  theater op Suytkade

Fitland en Green Invest legden een voorstel neer voor een groot theater voor commerciële programmering, als onderdeel van het Fitlandcomplex op Suytkade. De initiatiefnemers denken daarbij aan lang lopende producties. Ook een klimwand, fitness en een zwembad maken deel uit van het plan. Het plan van Fitland/Green gaat er vanuit dat het huidige tijdelijke theater in de OLV-kerk een permanente status krijgt.

Centrumtheater

Een derde variant is een nieuw te bouwen (klein) theater op een nader te bepalen gemeentelijke locatie in het centrum. Met de beschikbare middelen is het mogelijk een zelfstandig theater met vlakkevloerzaal te bouwen. Het zal dan gaan om een eenvoudig gebouw met circa 500 zitplaatsen, zonder toneeltoren. Voor deze variant is geen voorstel ingediend door een marktpartij.

Uitwerking

Nadat de gemeenteraad een variant heeft gekozen, zal het college deze verder uitwerken. Begin 2014 kan vervolgens een concreet voorstel aan de raad worden voorgelegd. De volledige rapportage en bijlagen kunt u vinden bij de agenda voor de commissievergadering op 23 september 2013.