Het weer

Overdag is het op een lokale bui na droog en vooral in de
ochtend kan soms de zon schijnen. Later neemt de bewolking toe en
vanavond gaat het regenen. De wind wakkert flink aan met vanavond aan de
kust kans op zware windstoten.

Het herfstachtige weer van de afgelopen dagen is nog niet ten einde. Vandaag is het een groot deel van de dag droog, maar aan het einde van de middag komt een nieuw neerslaggebied opzetten. In de ochtend en begin van de middag is er ruimte voor de zon. De temperatuur ligt vandaag rond 17 graden. De wind wakkert in de loop van de dag flink aan. In de middag draait de wind naar het zuidwesten en neemt daarbij langs de kust toe naar (vrij) krachtig, in de avond tot hard of stormachtig, windkracht 7 of 8. In de kustgebieden zijn zware windstoten mogelijk van meer dan 75 km/uur.

Vannacht klaart het vanuit het westen op, maar moeten we ook met buien rekening houden. De wind draait van zuidwest naar west en neemt in kracht af. Aan zee wordt de wind (vrij) krachtig en in het binnenland staat een matige wind, kracht 4. Minima rond 11 graden.

Maandag overdag neemt de buiigheid toe en is er kans op onweer. Nederland bevindt zich in koude polaire lucht en dat is goed aan de temperatuur te merken; maxima komen niet boven 15 graden uit. De zuidwestelijke wind is matig, aan de kust en op het IJsselmeer af en toe krachtig.

Een groot deel van de werkweek en in ieder geval tot en met donderdag houden we herfstachtige condities onder invloed van een complex lagedrukgebied ten noorden van het land. Het weertype is buiig van aard en de temperatuur ligt onder de normaal van 18,6 graden.

Daarna lijkt de atmosfeer te stabiliseren door invloed van een opdringerig hogedrukgebied vanaf de Azoren. Zaterdag en zondag zouden dan wel eens droog uit de bus kunnen komen en ook de zon lijkt zich dan te melden. Het herfstachtige tintje lijken we dus in de loop van de week kwijt te raken.