Jeugdzorg gaat veranderen

Vanaf 2015 dragen het Rijk en de provincies de verantwoordelijkheid voor
Jeugdzorg over aan de gemeenten: de transitie Jeugdzorg. De gemeenten
in de Peelregio: Asten, Deurne, Helmond, Gemert-Bakel, Laarbeek en
Someren bereiden zich daar op voor, samen met jeugdzorgprofessionals en
organisaties in de regio.

Vanaf 2014 zijn deze gemeenten al verantwoordelijk voor de Jeugdzorg die in de gezinnen, in de thuissituatie van ouders en kinderen, wordt geboden.

Nieuwe aanpak

De gemeenten maken van de gelegenheid gebruik de jeugdzorg te verbeteren. Ze gaan de zorg dichter bij huis organiseren; vanuit het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG).

Opvoedondersteuners in de wijken en dorpen

Wanneer ouders of jeugdigen problemen ondervinden bij het opvoeden of opgroeien kunnen zij terecht bij opvoedondersteuners. Dat zijn ervaren en deskundige jeugdzorgprofessionals. Zij werken onder de vlag  van het CJG en zijn zoveel mogelijk aanwezig in de wijk, bij de scholen en bij de gezinnen thuis. 

Wat betekent dit…

..voor jeugdigen en hun opvoeders?

  • gemakkelijk toegang krijgen tot de juiste zorg;
  • geen indicatie nodig en minder doorverwijzingen;
  • ondersteuning is snel en op maat beschikbaar;
  • meer preventie; voorkomen van grote(re) problemen.

…voor verwijzers?
Voor verwijzers betekent dit dat zij voortaan, ook bij ernstige opvoed- en opgroeiproblemen de opvoedondersteuner van het CJG kunnen inschakelen, in plaats van verwijzen naar Bureau Jeugdzorg.

Bij crisis blijft Bureau Jeugdzorg in 2014 het eerste aanspreekpunt. Dit geldt eveneens wanneer er een vermoeden van kindermishandeling is (Advies en  Meldpunt Kindermishandeling van Bureau Jeugdzorg). Ook  Jeugdbescherming, jeugdreclassering en de Kindertelefoon blijven in 2014 tot de taken van Bureau Jeugdzorg behoren.

Wie is de opvoedondersteuner in uw wijk?

Kijk op cjgpeelland.nl en klik door naar het CJG in uw gemeente. Daar vindt u de contactgegevens van de opvoedondersteuners in uw wijk of dorp (beschikbaar vanaf medio januari 2014). U kunt ook bellen naar het CJG via tel. 0800 55 66 555 (gratis).

Meer informatie