Normale temperaturen op komst

Voor het eerst sinds weken hebben we weer te maken met normale
temperaturen. Daarbij komt het ‘s nachts tijdens opklaringen tot lichte
vorst. Echte winterkou breidt zich komende week uit tot over Denemarken.
De kans dat de kou vervolgens doordringt tot boven Nederland is
afgenomen, zachte lucht vanuit het zuidwesten biedt tegenstand.

Vanmiddag verplaatst de regenzone zich naar het oosten van het land. In het westen wordt het droog en breekt de zon door. Eind van de middag trekt de laatste regen naar Duitsland weg en klaart het ook daar breed op. Het wordt 6 tot maximaal 8 graden en er zal een matige tot krachtige westen- tot noordwestenwind staan.

Vanavond en vannacht is het vrij helder en droog. De wind neemt snel af in kracht en wordt op veel plaatsen zwak, windkracht 2, en draait daarbij naar het zuidwesten.  Bij weinig wind kan in de loop van de nacht mist ontstaan.

Het gaat op veel plaatsen licht vriezen. Dat wordt de eerste vorst in De Bilt sinds 13 december. Vlak aan zee blijft de temperatuur waarschijnlijk net boven nul. In het hele land is kans op gladheid door bevriezing van natte wegen.

Morgen begint de dag koud en lokaal met gladheid. Na het oplossen van de eventueel aanwezige mist(banken) zal de zon uitbundig schijnen, al trekt wel wat sluierbewolking over het land. Er staat een zwakke tot matige zuidelijke wind en het wordt een graad of 6. Dat is volstrekt normaal voor half januari.