Voorlopig droog

We staan aan de vooravond van een serie droge dagen, die precies in het
weekend valt. De temperatuur levert daarbij in, maar we krijgen er meer
zonneschijn voor terug. Ook maandag, Bevrijdingsdag, blijft het
waarschijnlijk droog. Vandaag lukt dat niet met veel bewolking en buien.
Vanmiddag en vanavond is er kans op onweer en hagel.

Vanochtend is het overwegend bewolkt en op veel plaatsen is het ook nevelig of zelfs mistig. Slechts op een enkele plek laat de zon zich zien. Gedurende de ochtend komt de zon in het midden en zuiden op steeds meer plaatsen af en toe tevoorschijn.

Vanmiddag blijft het droog maar in de rest van het land is er kans op wat stapelwolken, maar de zon laat zich ook af en toe zien. Hier en daar groeien de stapelwolken uit tot een bui. In het zuiden en zuidoosten ontstaan enkele stevige buien met kans op onweer, hagel en lokale wateroverlast. De wind is zwak tot matig uit variabele richtingen en het tussen wordt 12 en 19 graden..

Vanavond is het wisselend bewolkt met in het zuiden en zuidoosten kans op enkel stevige (onweers)buien. Elders valt mogelijk een spatje regen. Tweede helft van de avond doven de stevige buien geleidelijk uit, maar een reguliere regenbui blijft ook vannacht mogelijk. In het zuiden wordt het nevelig en lokaal mistig.

Morgen begint de dag met veel bewolking en lokaal valt een lichte regenbui. Vanaf de Noordzee worden echter al snel opklaringen verwacht. In de middag is het droog en zijn er in de kustgebieden flinke zonnige perioden. In het binnenland zijn vrij veel stapelwolken, afgewisseld door zon. Het wordt 12 tot 16 graden, maar een matige tot vrij krachtige noordoostenwind maakt het voor het gevoel nog wat frisser.

In het weekend ligt een hogedrukgebied boven onze omgeving. Hierdoor blijft het droog en worden flinke zonnige perioden verwacht. Zondag kan het in het noordoosten echter wel eens hardnekkig grijs zijn. We bevinden ons in behoorlijk frisse lucht: maxima van 12 tot 15 graden en minima van slechts een paar graden boven nul met kans op vorst aan de grond.

Het lijkt erop dat we het ook op Bevrijdingsdag nog droog houden met wolkenvelden en zon. Bovendien wordt het met 14 tot 18 graden duidelijk zachter dan in het weekend. Daarmee zitten we op normale waarden voor begin mei.

De dagen daarna zien we de kans op een bui toenemen. Hoe wisselvallig het precies wordt is nog niet duidelijk.