Oplichting en informatie

Foto:

De gemeente krijgt regelmatig vragen van inwoners over boetes die zij
hebben gekregen voor rijden door rood licht. De gemeente kan u niet
helpen met het beantwoorden van die vragen. Ook is het niet mogelijk om
bij de gemeente bezwaar te maken tegen deze boetes.

De boetes worden opgelegd door het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB), in opdracht van het Openbaar Ministerie. Zij ontvangen ook het geld van de boete. Dit geld komt dus niet bij de gemeente terecht. De gemeente kan u daarom niet helpen met een bezwaar of met het beantwoorden van vragen over de boete.

Bezwaar maken

Als u een boete met acceptgiro thuis ontvangt, staat daar informatie bij over hoe u bezwaar kunt maken of in beroep kunt gaan bij de rechter. Meer informatie daarover kunt u ook vinden op de website van het CJIB.

Nieuwe digitale flitskasten

In het afgelopen jaar zijn er op diverse kruispunten in Helmond nieuwe digitale flitskasten geplaatst. Deze camera’s controleren zowel op door rood licht rijden als op te hard rijden. De camera’s zijn geplaatst door het CJIB. De politie heeft een adviserende rol in de plaatsing van deze camera’s. Het Openbaar Ministerie (OM) draagt de eindverantwoordelijkheid voor de plaatsing.

Nep e-mails in omloop

De laatste tijd zijn er mensen die een e-mail ontvangen, waarin de ontvanger dringend wordt verzocht om een boete aan het CJIB te betalen. Daarbij wordt onder andere gedreigd met een blokkade van de rekening of met registratie bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). Het CJIB verstuurt nooit boetes via e-mail. Dat gebeurt alleen via de post. Ontvangt u een dergelijke e-mail? Betaal dan niet en klik niet op de links in de mail. Het CJIB heeft aangifte gedaan van deze internetfraude en de politie heeft de zaak inmiddels in onderzoek.

Lees meer over de oplichtingsmails met o.a. de naam van het CJIB