Bovag ziet de toekomst somber in voor de dealers

Foto: Helmond Nieuws

Vorige maand moest de Ford /  Mercedes dealer in Helmond haar deuren noodgedwongen sluiten en nu maakt brancheorganisatie Bovag bekend dat er voor 2020 ongeveer 20% van de autoshowrooms de deuren zullen moeten gaan sluiten.

In Nederland gaat het om 1000 showroom, hier in de regio om 25, onlangs was dat in Helmond de Mazda dealer en de Ford / Mercedes dealer die het doek zagen vallen, een klein half jaar daarvoor heeft Mercedes nog haar intrek gedaan bij Ford, maar dit mocht niet baten voor de autodealer, tegenvallende verkopen zorgden ervoor dat ze faillissement moesten aanvragen.

De importeurs willen geen kleine dealers meer maar enkel grote dealershowrooms, de marge is zo minimaal dat er weinig te verdienen valt ( +/- 2% ), dus moet het van het onderhoud afkomen, maar de kwaliteit gaat steeds verder omhoog en zijn de inkomsten van onderhoud ook niet meer geweldig te noemen. De autoverkopen in 2014 zijn ook gedaald met 6,9 procent het enige lichtpuntje is dat er dit jaar een kleine stijging van 0,5 procent verwacht gaat worden, aldus Bovag.