Het ging vanaf de eerste minuut al fout bij Helmond Sport

Foto: Helmond Sport

Helmond Sport heeft vanavond met 3-1 verloren van FC Oss, dezelfde cijfers waarmee afgelopen zondag van koploper NEC werd verloren. Daarmee zijn ook meteen alle gelijkenissen genoemd, want waar HS met opgeheven hoofd Nijmegen kon verlaten, paste nu een aftocht door de zijdeur.

Vanaf letterlijk de eerste minuut liep het team van Jan van Dijk achter de feiten aan. Precies twintig seconden nadat Roel v.d. Sande zijn ontvangen bloemetje (de thuisclub bedankte hem hiermee voor zijn seizoenen in Oss) in de dug-out had gelegd zag de middenvelder van dichtbij hoe Fatih Kamaci ongehinderd voor de openingstreffer kon zorgen (1′ ;1-0). De wijze waarop de Helmondse verdediging bij deze tegengoal optrad werd kenmerkend voor de rest van de eerste helft, van doortastend ingrijpen was geen sprake. Doelman Wouter van der Steen deed dat overigens wel, maar toen hij Justin Mathieu van scoren had afgehouden kreeg de Osse spits in de rebound opnieuw vrije baan (18′ ;2-0). Net nadat Dean van der Sluis een vrije trap op de lat had geschoten viel de derde Osse treffer, nu was het Jonathan Opoku die in het Helmondse doelgebied het rijk voor zich alleen had (35′ ;3-0).

Tot dan toe was HS maar sporadisch in de buurt van het Osse doel geweest, een kopbal van de tamelijk onzichtbare debutant Mounir El Allouchi (gehuurd van NAC) was de eerste serieuze doelpoging. Sven van de Kerkhof kreeg een paar minuten later een nog veel betere kopkans, maar de lange verdediger kon de bal niet tussen de palen mikken. De tweede helft leek nog meer onheil te gaan brengen, de toch al door blessures flink geteisterde selectie van Jan van Dijk raakte nu ook Kevin VIsser kwijt die met een brancard van het veld werd gedragen. Toch zou HS even daarna scoren, slecht verdedigen aan Osse zijde gaf Lars Hutten de kans voor een tegentreffer (56′ ;3-1).

Zoals beide trainers na afloop eensgezind beaamden was FC Oss toen al bezig om een tandje terug te schakelen, en dat zou in het spelbeeld nadrukkelijk tot uiting komen. HS kreeg het initiatief, en zeker toen de invallers Nieskens en Tuijp in het centrum van de aanval stonden, werd het nog dreigend ook. Laatstgenoemde was het dichtst bij een treffer, maar nadat hij twee verdedigers had uitgespeeld strandde hij op doelman Luuk Koopmans.
HS blijft na deze nederlaag op de voorlaatste plaats staan in de Jupiler League. A.s. maandag staat al de volgende wedstrijd op het programma, thuis tegen de nummer zes van de ranglijst Sparta.