Check uw reisverzekering en voorkom dubbele of zelfs geen dekking

Foto: Helmond Nieuws

Uit onderzoek in opdracht van Nationale-Nederlanden onder 1000 samenwoners blijkt dat bijna 25% van de samenwoners onverzekerd op reis gaat. Dit kan grote, financiële, gevolgen hebben mocht er op reis wat gebeuren. Van mensen die wel een reisverzekering hebben weet meer dan de helft van de ondervraagden vaak niet wat hun reisverzekering wel en niet dekt mocht er wat gebeuren. Ook controleert 35 procent van de Nederlanders (ook de Helmonder) hun reisverzekering niet voordat zij op reis gaan. De kans op onder- of oververzekering is daardoor groot.

Dubbele dekking
Het belangrijkste bij het afsluiten van een reisverzekering vinden samenwoners de kwaliteit, ongeacht de prijs. Echter, volgens Emily de Laat, productspecialist reisverzekeringen bij Nationale-Nederlanden “kijken mensen alleen naar de dekking wanneer ze een reisverzekering afsluiten, maar schenkt men er vervolgens weinig of geen aandacht meer aan. Dit terwijl de persoonlijke situatie in de loop van de tijd kan wijzigen. Mensen gaan bijvoorbeeld samenwonen, en dan wordt er niet meer gekeken wie welke reisverzekering en dekking heeft, waardoor over- of onderverzekering op de loer liggen. Onderverzekering is risicovol en oververzekering is zonde van het geld.”

Verschil binnen- en buitenland
Uit het onderzoek blijkt verder dat samenwonende stellen zowel kennisvragen over binnenlandse als over buitenlandse reizen niet goed konden beantwoorden. Zo wist de helft niet of een ziekenhuisbezoek in Thailand wel of niet onder hun reisverzekering valt. “Veel mensen denken dat hun zorgverzekering de volledige kosten van een ziekenhuisbezoek  in het buitenland dekt. Dit is echter niet altijd het geval. De meeste basis zorgverzekeringen betalen maximaal de Nederlandse tarieven. Een reisverzekering met dekking voor medische kosten kan het verschil goedmaken, maar het is verstandig om van tevoren te controleren wat voor dekking je zorgverzekering en je reisverzekering bieden en of je hiermee alles hebt afgedekt”, aldus de Laat.

Jonge generatie weet het minst
De jongste leeftijdscategorie, van 18 tot 24, gaf het meeste aan niet te weten of een bepaalde calamiteit of reis onder de verzekering viel. Zo wist 71 procent niet of een dagje naar de dierentuin binnen Nederland verzekerd is. Op de vraag of hun reisverzekering een gipsvlucht vanuit Oostenrijk dekte, moest 67 procent het antwoord schuldig blijven.

Verzekeringspasje niet altijd mee op reis
Het verzekeringspasje gaat tegenwoordig niet bij iedereen mee op reis. Het pasje wordt door 38 procent van de ondervraagden thuisgelaten. Op het pasje staan belangrijke zaken als het polisnummer en een alarmnummer bij calamiteiten. “Het is niet verwonderlijk dat in dit tijdperk van digitalisering het fysieke pasje niet  altijd mee op reis gaat. Dit hoeft ook geen probleem te zijn, maar het is aan te raden het noodnummer wel ergens anders noteren. Bijvoorbeeld  op je mobiele telefoon of maak een foto van je pasje”, aldus de Laat.

Over Nationale-Nederlanden
Nationale-Nederlanden is met ruim 5 miljoen particuliere en zakelijke klanten één van de grootste verzekeraars van Nederland. Deskundige medewerkers zetten zich dagelijks in om klanten in hun financiële behoeftes te voorzien, met betrouwbare en passende producten en diensten, zoals verzekeringen, pensioenen en bancaire producten. Nationale-Nederlanden is al 170 jaar actief op de Nederlandse markt en maakt onderdeel uit van NN Group, het internationale verzekerings- en investment management bedrijf met een beursnotering aan Euronext Amsterdam.

(Advertorial)