Bezuinigingen maar ook investeringen in de voorjaarsnota

Foto: Helmond Nieuws

Het college van B&W heeft op donderdag 23 april de Voorjaarsnota 2015 aan de gemeenteraad aangeboden. De Voorjaarsnota geeft een nadere toelichting op de investeringswensen van het college. Ook de bezuinigingsopgave wordt verder uitgewerkt, mede op basis van de uitkomsten van het Stadsgesprek over de bezuinigingen.

De ambities zoals beschreven in het coalitieakkoord ‘mensen maken de stad’ vormen het vertrekpunt voor deze Voorjaarsnota. Het college kiest voor een sociale, toekomstbestendige stad; een stad waarin iedereen kan meedoen. Een stad die zich economisch blijft ontwikkelen; bedrijvigheid betekent immers banen voor onze inwoners en kansen voor onze jeugd. De investeringsvoorstellen in de Voorjaarsnota zijn dan ook met name bedoeld om dit te ondersteunen.

Stadslab en Stadsleerbedrijf

Wethouder Paul Smeulders van Financiën: “We investeren in mensen: daar geloven wij in, want mensen maken de stad. Daarom stellen we de gemeenteraad voor om een Stadslab en een Stadsleerbedrijf op te richten. Het Stadslab is bedoeld om (financiële) ruimte te geven aan initiatieven uit de stad, aan Helmonders die oplossingen hebben voor maatschappelijke vraagstukken. In het Stadsleerbedrijf kunnen inwoners zich inzetten voor de wijk en daarmee zichzelf ontwikkelen en hun talenten inzetten voor onze stad. Deelnemers aan het Stadsleerbedrijf zijn bijvoorbeeld vrijwilligers, mensen met een uitkering die zich willen ontplooien of deelnemen aan een re-integratietraject, en (maatschappelijke) stagiaires.”

Stadsgesprek over de bezuinigingen

Al in de begroting 2015 werd duidelijk dat er bezuinigd moest worden om de begroting sluitend te krijgen, met als grootste bezuinigingspost de eigen organisatie. Op drie andere grote thema’s werd daarover het gesprek met de stad gevoerd. Dat waren de thema’s cultuur, wijkaccommodaties en beheer openbare ruimte. Wethouder Smeulders: “Als college hebben wij het Stadsgesprek ervaren als een hele prettige manier van samenwerken met de stad. Ik wil alle Helmonders die een bijdrage hebben geleverd nogmaals daarvoor bedanken. We hebben veel nieuwe ideeën voor de uitvoering van de bezuinigingen ontvangen; het resultaat daarvan is terug te vinden in deze Voorjaarsnota.” Van het Stadsgesprek over de bezuinigingen is een apart verslag gemaakt, dat als bijlage bij de Voorjaarsnota aan de gemeenteraad wordt aangeboden, en dat beschikbaar is voor iedereen die daarin interesse heeft.

Gewijzigde opzet

Deze eerste Voorjaarsnota van deze bestuursperiode kenmerkt zich verder door een gewijzigde opzet. Mede op verzoek van de commissie Financiën heeft het college ervoor gekozen om de Voorjaarsnota een meer kaderstellend karakter te geven. Het document is dan ook meer op hoofdlijnen dan voorheen; het is echt een opmaat richting de begroting, die eind dit jaar gepresenteerd wordt. Daarnaast bevat de Voorjaarsnota een voorstel om op een nieuwe, meer integrale manier te kijken naar reserves en investeringen.

Procedure raadsbehandeling

Nadat de voorjaarsnota is aangeboden aan de gemeenteraad, volgen onderstaande stappen:

  • Woensdag 27 mei: Hooravond inwoners en vertegenwoordigers verenigingen en instellingen (19.30 uur)
  • Donderdag 28 mei: Infoavond en technische behandeling voorjaarsnota (19.30 uur)
  • Donderdag 4 juni: Raadsvergadering, plenaire mondeling behandeling, discussie en besluitvorming (14.30 uur)
  • Meer informatie over de Voorjaarsnota en de hooravond van 27 mei