Tekening van CBS de Rank in Helmond bij beste tien

Foto: Een greep uit de inzendingen - Veteranendag 2015
In aanloop naar de elfde Nederlandse Veteranendag op 27 juni in Den Haag organiseerde Stichting Nederlandse Veteranendag samen met het Veteraneninstituut een tekenwedstrijd. Meer dan 40 scholen uit heel Nederland deden mee; samen maakten zij honderden tekeningen over en voor veteranen. De tekeningen werden gemaakt naar aanleiding van een gastles van een veteraan. De vakjury bestaande uit illustrator Martijn van der Linde, meester Bart Ongering, striptekenaar Jules Calis, en veteraan Julia Bobeldijk selecteerde een top 10 uit alle inzendingen. De winnende scholier krijgt voor de hele klas een prijs. De prijs bestaat uit een VIP behandeling op Veteranendag. De kinderen mogen plaats nemen in de Ridderzaal. Daar zijn ook de Koning en de premier aanwezig. In september mag de klas bovendien meevliegen in een historische Dakota.
Top 10 scholen
De namen van de scholieren uit de top 10 en de winnaar maken we op 5 juni bekend. We kunnen al wel de scholen uit de top 10 bekend maken. Dit is de top 10 op alfabetische volgorde:
  • Gerardusschool in Ter Apel (twee keer)
  • Leeuwarder Schoolvereniging in Leeuwarden
  • Margarethschool in Arnhem
  • Markenburg in Geervliet
  • Montessorischool in Venray
  • De Noordwijkse School in Noordwijk
  • CBS  de Rank in Helmond
  • OBS de Springplank in Meerkerk
  • Prins Willem-Alexanderschool in Amersfoort
Winnaar
Een van de tekeningen in de top 10 is als winnaar uit de bus gekomen. De juf of meester van de winnaar krijgt daarover op 5 juni bericht. We maken de winnende tekening bekend op de school van de winnaar. De klas van de winnaar mag op Veteranendag bij de opening in de Ridderzaal zijn, waar ook de Koning aanwezig is. In september mag de klas bovendien mee met een rondvlucht in een historische Dakota. Alle andere tekeningen uit de top 10, worden op Veteranendag in Den Haag, zaterdag 27 juni 2015 tentoongesteld op het Malieveld. Iedereen is van harte welkom om te komen kijken.
Vakjury
Een vakjury bestaande uit illustrator Martijn van der Linde, meester Bart Ongering, striptekenaar Jules Calis, en veteraan Julia Bobeldijk heeft zich over te tekeningen gebogen. Samen kozen zij de beste tien tekeningen uit alle inzendingen. Het was een moeilijke beslissing. Het juryberaad heeft dan ook enkele uren geduurd.
  
Veteraan in de Klas
De tekenwedstrijd is onderdeel van het educatieve programma Veteraan in de Klas. Leerlingen maken tijdens een gastles kennis met iemand die als militair heeft gediend in uiteenlopende oorlogen en vredesmissies, bijvoorbeeld in voormalig Nederlands-Indië, Libanon of Afghanistan. De veteraan is hier speciaal voor opgeleid. Tijdens een gastles gaat een veteraan met een leerling in gesprek over uiteenlopende vragen. Hoe is het om als militair uitgezonden lang van huis te zijn in een risicovol gebied? Is de persoonlijke ervaring anders dan wat er op het journaal komt? Wat heb je zelf over voor de vrede? Hoe is het om lang je familie niet te kunnen zien? Wat is rechtvaardig?