Supersnelle fiets getest op A270

Foto: Helmond.nl

Een team studenten van de TU Delft en de VU Amsterdam wil in september een nieuw snelheidsrecord vestigen met de supersnelle fiets VeloX V. Het huidige record staat op 133,78 km/u. Op zondag 9 augustus wordt de fiets getest op de snelweg A270 in Helmond.

Het wereldsnelheidsrecord voor mensaangedreven voertuigen is met 133,78 km/u in handen van het Human Power Team. De studenten van de TU Delft en de VU Amsterdam denken echter dat dit sneller kan. Met hun aerodynamische ligfiets, volledig aangedreven op spierkracht, willen de studenten hun eigen record snelfietsen aanscherpen tijdens de World Human Powered Speed Challenge (van 14 t/m 19 september op de hoogvlakte in Nevada, VS). Op zondag 9 augustus test het team de fiets op de A270 tussen Helmond en Nuenen.

Wereldsnelheidsrecord

Het wereldrecord staat op naam van de Nederlander Sebastiaan Bowier, die in september 2013 met de studenten naar de VS reisde. Op de World Human Powered Speed Challenge kunnen mens en machine 8 kilometer lang rechtuit en vlak versnellen, waarna de uiteindelijke snelheid gemeten wordt over een 200 meter lange trajectcontrole. Dit jaar zal het team met Lieske Yntema ook het snelheidsrecord voor dames aanvallen, dat staat al sinds 2010 met 121,81 km/u op naam van de Franse Barbara Buatois.

Test op de A270 in Helmond

Ter voorbereiding van de recordpogingen werkt het studententeam op zondag 9 augustus een racesimulatie af op de A270. Renster Lieske Yntema zal de VeloX V over een traject van meer dan 5 kilometer van Helmond naar Nuenen sprinten. De testrit vindt plaats in Helmond, omdat het ideaal is dat de VeloX V op de A270 over een tweebaansweg vrijwel rechtdoor kan rijden.

N270 en A270 afgesloten

Voor de testrit is de N270/A270 op zondagochtend 9 augustus van 9.00 tot 12.00 uur afgesloten tussen de Hortsedijk en op- en afrit bij Nuenen. De wegafsluiting geldt alleen voor de rijrichting Eindhoven. Richting Helmond blijft de weg gewoon open. Het verkeer wordt omgeleid via Stiphout en de Gerwenseweg. Volg hiervoor de gele borden. Houd u rekening met extra reistijd als u die ochtend richting Eindhoven wilt, ook als u met de NS bus reist.

Testrit te bekijken vanaf viaduct Berenbroek

Wilt u de supersnelle VeloX V in actie zien? Dat kan. U kunt de testrit het beste bekijken vanaf het viaduct Berenbroek, dat nabij het gebouw van UPC over de N270 loopt. De fiets zal onder dit viaduct door racen. Let op, het viaduct is sinds kort voor auto’s afgesloten door een tractorsluis. U kunt dus niet met de auto over het viaduct rijden.

Slecht weer

Bij slecht weer (regen of harde wind) kan het zijn dat de testrit van de fiets niet doorgaat. Als dit het geval is, wordt daarover gecommuniceer via de Facebook-pagina en het Twitter-account van het Human Power Team.

Testen Compass4D

Omdat de N270/A270 al afgesloten is voor de testrit van de fiets, worden er die ochtend ook enkele testen met auto’s gedaan voor het project Compass4D. Dit is een van de innovatieve projecten van de Automotive Campus in Helmond.