Kanaalwerken (Bert Loerakker) krijgen vaste plek in Stadswinkel

Mensen die een paspoort of een rijbewijs komen halen, zal het vast gaan opvallen. Het kunstwerk ‘Kanaalwerken’ van Bert Loerakker siert voortaan de muren van de Helmondse Stadswinkel.

Deze kunstuitingen -bestaande uit zeven delen-, die een bijzonder beeld geven van het Helmondse kanaal, zijn aan de gemeente in bruikleen gegeven door de familie Kuypers-Hagemans (Helmondse ondernemers). Vandaag hebben Wim Kuypers, Bert Loerakker en wethouder Frans Stienen (Cultuur) de ‘fotografische schilderijen’ onthuld.

Impressie van het kanaal

Voor “Kanaalwerken” maakte Loerakker meerdere wandelingen langs het kanaal in Helmond. De gebouwen die hij tegenkwam interesseerden hem aanvankelijk weinig, maar hun reflecties in het water trokken zijn aandacht. Met zijn fotocamera legde hij de reflecties vast. Daarnaast wilde de kunstenaar ook de sfeer in enkele fabrieken vastleggen. Vlisco, Raymakers en Nedschroef openden hun deuren. Ook fotografeerde Loerakker de lokale horeca aan het kanaal.

“Kanaalwerken” is een selectie van ruim honderd foto’s die de kunstenaar op de verschillende locaties maakte. Het zijn een vijftigtal impressies, een dwarsdoorsnede van Helmond. Arbeid en vrije tijd, gedeeld en verdeeld door het water. De presentatie is een mozaïek van sferen en locaties.
De kunstenaar hanteerde weliswaar een fotocamera, maar blijft opvallend dicht bij zijn beroep als schilder. Loerakker speelt met de compositie en beweging van zijn onderwerpen. Hij manipuleert stofuitdrukking, licht en kleur. Deze effecten zijn extra versterkt door digitale bewerking. De foto’s krijgen hierdoor zowel een schilderachtige als grafische kwaliteit.

Het werk is geïnspireerd door de industrie zoals die zich in de 19e en 20e eeuw ontwikkeld heeft in Helmond. Bert Loerakker heeft er dit werk van gemaakt, dat werd tentoongesteld in het Gemeentemuseum Helmond in 2013. De familie Kuypers, Helmondse ondernemers, heeft het werk aangeschaft en in bruikleen gegeven aan de gemeente Helmond om het op een openbare locatie een vaste plek te geven, zodat iedereen er van kan genieten.

Bert Loerakker

Bert Loerakker (1948, Breda) volgde zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg en woont en werkt sinds 1969 in Helmond. De natuur en het landschap zijn voor Loerakker altijd de belangrijkste inspiratiebronnen geweest voor zijn werk.

Bron: Gemeente (nieuws)