In het diepste geheim onderhandelde de gemeente Eindhoven afgelopen halfjaar met de Engelse investeerder Capreon over de overname van de Brainport Industries Campus (BIC). Als de gemeenteraad volgende maand groen licht geeft, waagt Eindhoven zich aan een investering die zijn weerga niet kent. Zes vragen over ‘Project Spark’.
Eindhoven koopt de huidige Brainport Industries Campus (BIC-1), het opvallende groengele gebouw met parkeergarage aan de A2/N2 bij Eindhoven Airport. BIC huisvest tientallen bedrijven en bedrijfjes uit de hightech maakindustrie. De gemeente beschouwt BIC als de kroonjuwelen van de stad en van het land. Wethouder Stijn Steenbakkers noemde BIC ‘de ruggengraat van de regionale economie’.
Eindhoven koopt alle aandelen van Capreon. Voor een deel komt het geld uit eigen zak, en de rest wordt geleend. De gemeente bekijkt ook of andere partijen aandeelhouder willen worden.
In 2020 was het financieel risicovoller en het bewustzijn over strategische overnames was beperkter. Capreon kwam pas in beeld na de fase van opbouw en bezetting.
De gemeente wordt kwetsbaar voor geopolitieke ontwikkelingen en exportbeperkingen die de huurders kunnen beïnvloeden. De bouw van de tweede fase van BIC wordt genoemd als een bedreiging.
Eindhoven is tevreden met de huidige eigenaar van de High Tech Campus en denkt momenteel niet aan een overname.
'Spark' is Engels voor 'vonk'. De naam Project Spark is een codenaam voor het supergeheime project.