Na vijftien maanden oorlog in het Midden-Oosten zitten Eindhovenaren Tjeerd Ritmeester en Murat Karatas nog niet op één lijn, maar tonen wel meer begrip voor elkaars standpunten.
Ritmeester (35) is van Joodse komaf, terwijl zijn collega-raadslid Karatas (44) als moslim en zoon van een Turkse gastarbeider opgroeide in Woensel-West. Het grote verschil in achtergrond werd een beladen gespreksonderwerp na de Hamas-aanval in Israël.
Beiden zijn blij met de dialoog die zij en vele anderen zijn aangegaan sinds de gebeurtenissen. Ook zijn ze positief over het aangekondigde staakt-het-vuren en de vrijlating van gijzelaars.
Ritmeester, afgestudeerd op de invloed van de Arabische lente op het Israëlische buitenlandbeleid, heeft altijd genuanceerd gedacht over het conflict. Hij benadrukt dat het beeld van zwart-witdenken rechtgetrokken moet worden, ondanks de complexiteit van de situatie.
Karatas merkt veel verdriet en machteloosheid bij de moslimgemeenschap in Eindhoven en pleit voor het binden van Nederlanders en Eindhovenaren door gesprekken aan te gaan.
Het conflict heeft ook lokaal tot demonstraties en reacties geleid. Karatas vindt dat de gemeente een voortrekkersrol in het maatschappelijk debat had moeten innemen. De gemeente bekijkt nu mogelijkheden om bij te dragen aan onderwerpen als de Holocaust en initiatieven tussen scholen en religieuze gemeenschappen te ondersteunen.
Ritmeester en Karatas benadrukken het belang van in gesprek blijven en respect tonen, ondanks verschillen. De dialoog aangaan en ruimte geven voor diverse perspectieven zijn essentieel om begrip en samenhang te bevorderen.